Dnes by oslavoval svoje 73. narodeniny Freddie Mercury

Jedna z najvýraznejších osobností svetovej rockovej hudby druhej polovice 20. storočia Freddie Mercury, vlastným menom Farrokh Bulsara sa narodil 5. septembra 1946 vo Východnej Afrike v meste Stone Town na ostrove Zanzibar (dnes je to časť Tanzánie) perzským rodičom, ktorí vyznávali zoroastrizmus. Keďže v tom čase bol Zanzibar britskou kolóniou, Farrokh získal britské občianstvo. Neskôr v roku 1952 sa narodila sestra Kashmira Bulsara (vydatá Cooková), ktorá dodnes žije v Anglicku.

Malý Farrokh prežil svoje detstvo v Indii a k hudbe mal vždy blízko. Jeho "srdcovkou" bol klavír, na ktorý sa začal učiť hrať už v 7 rokoch. Zhruba od ôsmych do trinástich rokov navštevoval chlapčenskú internátnu školu blízko indického Bombaju. Už ako 12. ročný sformoval školskú kapelu, the Hectics, kde skúšali cover verzie západných pop hitov, najmä od Cliffa Richarda. Údajne nemal v láske svoje meno, preto sa začal už v tom čase predstavovať pod pseudonymom Freddie. V roku 1963 sa presťahovali znova na Zanzibar a následne v roku 1964, keď mal Freddie 17 rokov, začala v Zanzibare krvavá revolúcia za nezávislosť. Strach o vlastný život donútil rodinu presťahovať sa na bezpečnejšie miesto. Rozhodli sa pre mesto Feltham v Anglicku, kde Freddie pokračoval v štúdiu.

Po ukončení strednej školy začal študovať umenie na Univerzite v Ealingu. Jeho spolužiakmi boli aj Pete Townshend, známy zo skupiny Who či Ron Wood, ktorý je gitaristom skupiny Rolling Stones. Získal diplom za grafický dizajn na Ealing Art College. Hovorí sa, že samotný vizuál, ktorý je dodnes známy ako oficiálne logo kapely Queen, navrhol Freddie svojpomocne (použil v ňom znamenia, v ktorých sa členovia skupiny narodili, dva levy, ktoré držali písmeno Q, a vtáka Fénixa).

Po absolvovaní umenia a dizajnu prestriedal niekoľko kapiel, keďže v hudbe sa túžil aj reálne uplatniť. Pracoval v "sekáči", kde sa spoznal so svojou životnou láskou Mary Austinovou, či zároveň aj ako nosič batožiny na letisku Heathrow v Londýne. Často zažíval posmešky okolia pre svoj vrodený predkus, paradoxne vďaka ktorému mal veľký 4 oktávový hlasový rozsah i kúzelné vibrato, či samotný pôvod, kde si ho v Británii často zamieňali s "paki", čo je angický slangový výraz pre pakistanca.

V tom čase začal skladať aj prvé piesne, účinkoval ako spevák v amatérskej skupine Sour Milk Sea a neskôr v skupine Wreckage. V roku 1970 sa stretol s gitaristom Brianom Mayom a hráčom na bicie Rogerom Taylorom, ktorí hrali v kapele s názvom Smile. Ich stretnutie zariadil spevák Tim Staffel, ktorý z kapely práve odchádzal a Freddieho zohnal za seba ako náhradu.

Kapela Smile sa napokon, po naliehaní Freddieho, premenovala na Queen, a aj samotný Freddie si zmenil priezvisko na Mercury. V jej pôvodnej zostave boli Freddie Mercury (spev, klavír), Brian May (gitara, vokály), John Deacon (basová gitara) a Roger Taylor (bicie, vokály). Prvotnú tvorbu skupiny Queen ovplyvnil hlavne progresívny rock, hard rock a heavy metal. Oficiálne prvýkrát vystúpili ako Queen 19. februára 1971 v londýnskej hale Hornsey Town. V júli 1973 vydali debutový album Queen aj prvý singel so skladbou Keep Yourself Alive.

Ich štvrtý štúdiový album A Night At The Opera, vydaný v novembri 1975 bol prvým, ktorý sa dostal na prvú pozíciu v rebríčkoch a získali celosvetový úspech. Spomenutý album obsahoval skladbu, alebo lepšie povedané ich prvý megahit „Bohemian Rhapsody“, ktorú napísal a skomponoval práve Freddie a tá sa na 1. mieste v rebríčku UK Singles Chart udržala celých deväť týždňov a do konca januára 1976 sa z neho predalo viac, ako milión kópií. Taktiež obsadila prvé priečky v niekoľkých ďalších krajinách a takisto sa stala prvou skladbou skupiny Queen, ktorá sa dostala do prvej desiatky amerického rebríčka Billboard Hot 100.

Napriek tomu, že počiatočné reakcie na „Bohemian Rhapsody“ boli u hudobnej kritiky zmiešané, a paradoxne piesni sprvu producenti neverili pre jej dĺžku, je táto pieseň najpopulárnejšou nahrávkou skupiny Queen a zároveň je aj súčasťou rôznych svetových rebríčkov najpopulárnejších skladieb všetkých čias. Hudobný video klip, ktorý vyšiel k tomuto singlu, je odbornou verejnosťou i kritikou považovaný za úplne prelomový. Časopis Rolling Stone k nemu napísal, že sedem rokov pred vznikom MTV ukázal smer, ktorým by sa mal vyvíjať tento mediálny fenomén. V roku 2004 bola skladba „Bohemian Rhapsody“ uvedená do Grammy Hall of Fame.

Ich album z roku 1977, News of the World, obsahoval dve z ich najznámejších a dodnes veľmi populárnych rockových hymien, „We Will Rock You“ a „We Are the Champions".

V prvej polovici 80. rokov patrila skupina Queen v rámci celého sveta k najvýznamnejším predstaviteľom tzv. „stadium rocku“. Ich vystúpenie počas Live Aid v roku 1985 sa považuje za jedno z najlepších v rockovej histórii.

Každý mal na Freddieho iný názor, no bol veľmi obľúbený a vďaka nemu rástla v popularite aj kapela. „Nechcem byť iba hviezdou, chcem sa stať legendou,“ povedal vraj v čase, keď sláva skupiny Queen prudko rástla.

Počas svojej kariéry Freddie s kapelou Queen absolvoval po celom svete zhruba 700 koncertov. Skupina bola absolútne prvou, ktorá hrala na juhoamerickom futbalovom štadióne Morumbi Stadium (Sao Paulo), čím pokorila vtedajší svetový rekord návštevnosti na koncertnom vystúpení. V roku 1986 hrali pred 80-tisícovým davom fanúšikov na Népstadion v Budapešti, ktorá sa v tom čase nachádzala za Železnou oponou.

Mercuryho posledné živé vystúpenie s kapelou Queen sa konalo 9. augusta 1986 v anglickom Knebworth Parku. Odhadovaná účasť bola 300 000 divákov.

Freddie miloval živé vystúpenia, kde mohol naplno prejaviť svoju energiu a extravagnciu a kde sa naplno vedel oddať svojmu publiku a vtiahnuť ho tak pútavo do deja jeho jedinečnej "Show must go on", že ľudia ťažko odchádzali, no vždy nadšení. Obchodnou značkou Freddieho Mercuryho bol „Bottomless mic“ čiže mikrofón len s polovicou stojana. Došlo k tomu úplnou náhodou – počas jeho prvého koncertu s kapelou Queen Freddie nechtiac odlomil mikrofón v polovici stojanu. Namiesto toho aby ho vymenil za nový, pokračoval vo vystúpení a urobil si z toho prednosť a svoju jedinečnú značku. Od tej doby už vystupoval len s takýmto mikrofónom, bez spodného stojana.

Vedel o sebe, že je jedinečný a nemal dôvod si neveriť, napriek tomu, že v reálnom živote bol skôr hanblivý až nesmelý. Keď sa ho počas rozhovoru novinári spýtali, prečo sú podľa jeho názoru Queen tak populárni, odpovedal: „Dôvod, prečo sme tak úspešní, zlatko, je samozrejme môj nekonečný charizmus!“

Spolu s Queen nahral Mercury 15 albumov, ten posledný Made In Heaven vyšiel už po jeho smrti v novembri 1995. Venoval sa aj sólovým projektom, v máji 1987 sa do hitparády dostala jeho verzia skladby Great Pretender. Vydal dva albumy, Mr. Bad Guy v apríli 1985 a Barcelona v októbri 1988, ktorý obsahuje aj najznámejší olympijský hit naspievaný v spolupráci so španielskou opernou speváčkou Montserrat Caballé ( † 6.10.2018 ). Samotný Mercury napísal a zložil 10 zo 17 naj hitov na albume Queen's Greatest Hits.

Hovorí sa, že ak Freddie niečo miloval viac Ako ľudí, bolí to mačky. Mal ich niekoľko, a dokonca im venoval svoj prvý sólový album Mr. Bad Guy. Freddie síce mal výrazný predkus, no odmietal operáciu. Prečo by to robil, keď má zdravé zuby, vravieval. Tiež sa hovorí, že sa bál, aby mu operácia nezmenila hlas. Zároveň vraj nemal rád svoje zuby. To je údajne dôvod, prečo si ich pri rozhovoroch skrýval nenápadne rukou. Po jednom neúspešnom pokuse to so šoférovaním vzdal. Nikdy si nespravil vodičák. Údajne bol i skvelý maliar. Všetky obrazy, ktoré namaľoval, či nakreslil, vlastní jeho sestra.  Mal veľkú zbierku japonského umenia, či Dalího obrazy. Bol aj vášnivý filatelista (zberateľ známok), jeho pôvodná zbierka putuje po múzeách a galériách po celom svete.

Freddie tajil takmer všetko. Nikdy nebolo jasné, či je gay, prečo prestal naživo koncertovať, ako žije svoj život v súkromí. Snažil sa vyhýbať i médiám. V októbri 1986 britská tlač informovala, že Mercury na klinike absolvoval krvné testy a bol HIV pozitívny. Vtedy bola diagnóza a jej udržiavacia liečba úplne v plienkach a vnímala sa len ako smrteľná a nebezpečná. Paradoxne dodnes ani po 33 rokoch od jeho diagnostikovania, liek vedcami vynájdený nebol.

V roku 1987 Mercury oslavoval svoje 41. narodeniny veľkolepo v hoteli Pikez na IbizePárty bola popisovaná ako najneuveriteľnejší exces, aký tento stredomorský ostrov ešte nevidel. Zúčastnilo sa na nej zhruba 700 ľudí.  Freddieho párty boli bujaré, plné alkoholu a drog, sexu, či pulzujúcich, extravagantne oblečených ľudí, priateľov homosexuálov či transexuálov v rôznych bizarných kostýmoch, teda celkovo plno zábavy chtivých ľudí.

Po tom, ako v júni 1991 Mercury ukončil posledné práce s kapelou, odišiel do svojho domu v Kensingtone. Zdravotný stav mu už nedovolil viac venovať sa hudbe. Bývalá priateľka Mary Austin patrila v jeho posledných týždňoch k jeho oporám a starala sa o neho spolu s partnerom Jimmom Huttonom až do jeho posledných chvíľ. Mary venoval aj niekoľko svojich piesní, z ktorých je najznámejší hit Love of My Life.

Tesne pred smrťou strácal zrak, nedokázal vstať z postele, strácal vedomie, odmietal lieky okrem tých opiátov proti bolesti, bol prechudnutý a zničený chorobou na nepoznanie. Oficiálne vyjadrenie hudobníka pre médiá a verejnosť prišlo 24 hodín predtým, ako zomrel.

Oficiálne vyjadrenie:
Po neustálych špekuláciách tlače v priebehu posledných dvoch týždňov potvrdzujem, že som mal pozitívny test na vírus HIV a trpím chorobou AIDS. Až doteraz som považoval za správne túto informáciu nezverejňovať, aby som chránil súkromie ľudí v mojom okolí.
Teraz však nadišiel čas, aby sa moji priatelia a fanúšikovia dozvedeli pravdu. Dúfam, že sa teraz všetci pripoja ku mne, mojim lekárom a ľuďom, ktorí na celom svete bojujú proti tejto strašnej chorobe. Moje súkromie pre mňa vždy bolo veľmi dôležité a som známy tým, že som poskytoval veľmi málo rozhovorov.
Prosím teda o pochopenie, že tento prístup sa nebude meniť. 
Freddie Mercury, 23. november 1991

Freddie mal v živote dve veľké lásky: Mary Austinovu a Jima Huttona. Dnes už všetci vedia, že bol gay. Najskôr však chodil s Mary Austin, ktorú až do konca (aj keď ona už mala  partnera a dieťa a Freddie mal priateľa)  označoval za lásku svojho života. Práve ona bola hlavnou dedičkou jeho financií, majetku a licenčných práv. Finančnú čiastku 500-tisíc libier zanechal pár vybraným ľuďom vrátane svojho partnera Jima Huttona.

Posledné mesiace svojho života, keď už cítil, že sa blíži koniec, strávil v nahrávacom štúdiu nahrávaním rôznych vokálov, ktoré by mohla skupina použiť na dokončenie nahrávok po jeho smrti. A tak sa nakoniec i stalo. V novembri roku 2014 skupina vydala nový kompilačný album Queen Forever. Nachádzajú sa na ňom zremastrované neskoršie nahrávky vokálov Freddieho Mercuryho. Pod názvom Bohemian Rhapsody nakrútil režisér Bryan Singer životopisný film o skupine a jej protagonistoch, celosvetovú premiéru mal 24. októbra 2018. Bohemian Rhapsody zarobilo doteraz už viac ako 900 miliónov dolárov a stáva sa najúspešnejšou hudobnou biografiou všetkých čias.

Freddie Mercury bol prvou rockovou hviezdou na svete, o ktorej bolo všeobecne známe, že sa stala obeťou AIDS. Ako to už býva, popularita kapely sa po jeho smrti rapídne zvýšila. Jeden príklad za všetky: Queen v USA predalo 34,5 miliónov albumov. Asi polovica z tohto množstva sa predala po Mercuryho smrti.

David Bowie sa vyjadril, že v porovnaní s inými teatrálnymi rockovými umelcami Freddie svoj štýl posunul omnoho ďalej. On posunul hranice.

DM/youtube.com, bbc.co.uk, wikipedia.org, queenonline.com, queenarchives.com, theguardian.com, independent.co.uk, refresher.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.