November v Bratislave bude patriť aj Mesiacu Fotografie

Mesiac fotografie je historicky najstarším a najväčším, a jediným kurátorsky koncipovaným festivalom fotografie a vizuálneho umenia na Slovensku. Festival sa tradične zameriava na svetové fotografické dianie, súčasnú fotografiu v stredo- východoeurópskom priestore ako aj na fotografickú tvorbu na Slovensku.

V rámci programu sa vždy usilujeme prezentovať projekty, ktoré sú aj odpoveďou na aktuálne dianie vo svete, ale svedčia aj o autonómnych hodnotách fotografickej tvorby, pričom dbáme na podnecovanie dialógu rôznych kultúr a uhlov pohľadu na to, čo je kľúčové pre súčasné umenie i spoločnosť.

Budúcnosť Európy aj sveta obklopuje neistota, preto nádeje na pokojný a harmonický zajtrajšok neboli nikdy silnejšie. Posledných pár rokov bolo určite znepokojujúcich a zmenilo náš život i spoločnosť. Fotografia ako súčasť kultúry a umenia nám umožňuje predstaviť a zdieľať hodnoty, rozmanité vízie a prierezy pohľadov na rozličné témy z rôznych perspektív.

Veľký záujem zo strany laickej verejnosti ako aj profesionálnej umeleckej obce je to, čo nás každým rokom poháňa, aby sme sa napriek nie vždy priaznivým podmienkam pokúsili priniesť to, čo je najlepšie vo fotografii. Snažíme sa držať krok s tým, kam sa médium fotografie uberá a prezentovať mladých autorov či inovatívne projekty. Pripomíname súčasnú fotografiu, ako aj fotografiu časov minulých.

Festivalový program je už tradične rozdelený do blokov, ktoré prinášajú široký výber toho najlepšieho čo fotografia ponúka. Každý tematický blok má svoje osobnosti a zvučné mená, aktuálne pohľady na svet, históriu, inovatívne a inšpirujúce projekty, “emerging stars” umelcov, ktoré prilákajú nielen skalných nadšencov fotografického umenia, ale aj širokú verejnosť.

Blok Stredná a východná Európa prinesie rad autorských výstav, z ktorých treba vyzdvihnúť diela slovenských fotografov Tibora Borského, Miloša Dohnányho, Martina Kollára alebo Juraja Mravca, rovnako tak aj diela českých umelcov a umelkýň ako renomovaného českého fotografa Antonína Kratochvíla alebo Silvie Milkové a Jany Butzke. Maďarskú fotografiu bude zastupovať Martin Munkácsi a rakúsku Gregor Sailer, poľskú fotografickú tvorbu Michał Szalast a bulharskú fotografiu Denislav Stoychev.

Keď sme vlani pripravili program tohtoročného ročníku festivalu, tak sme nemohli vedieť, že jednou jeho mimoriadne dôležitou súčasťou bude výstava Juraja Mravca. Pred rokom nikoho nenapadlo, že je možné, aby susednú krajinu napadol imperiálny ruský agresor, rovnako ako nás v roku 1968. To, o čom sme sa učili v škole, že sa už nikdy nevráti, sa nám prezentuje v citlivých a pritom hrôzou nasiaknutých obrazoch. Dúfame, že Mravcova výstava otvorí oči tým, ktorí tvrdia, že tisícky mŕtvych na oboch stranách sú čímkoľvek ospravedlniteľné.

Mimoriadne dôležitú tému v tomto bloku ponúkajú výstavy, ktoré pripomínajú archeológiu fotografie – keďže jednou z jej prvých úloh bolo nahradiť maliarsky portrét. To, do akých rozličných podôb sa táto klasická disciplína rozvinula, dokumentujú predovšetkým tieto výstavy: Antonína Kratochvíla, ktorého portréty Davida Bowieho, Blondie, Johnnyho Deppa, Harvey Keitela a ďalších obleteli svet a stali sa legendárnymi.

Výstavu Antonína Kratochvíla s názvom Z očí do očí pripravil Stredoeurópsky dom fotografie v spolupráci s Českým centrom v Bratislave. Tri ďalšie výstavy sú už kolektívne.

Českí a slovenskí fotografi pripravili rozsiahlu výstavu o výnimočnej osobnosti našej hudobnej scény – Mariánovi Vargovi, k jeho nedožitým 75. narodeninám, uvádzanú v Centre moderného umenia Danubiana. Výstava študentiek a študentov Inštitútu tvorivej fotografie FPF Sliezskej univerzity v Opave avýstava študentiek a študentov Ateliéru reklamnej fotografie Fakulty multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne artikulujú aktuálne stratégie tohto klasického žánru.

Festivalový blok Svetová fotografia je tento rok zameraný na tvorbu umelcov zo Škandinávie. Vďaka úspešnej viacročnej spolupráci s festivalom La Gacilly-Baden Photo sme mohli pripraviť veľkolepú výstavu Na Sever!, ktorá predstaví diela známych škandinávskych autorov, akými sú Pentti Sammallahti, Sanna Kannisto, Erik Johansson a Ragnar Axelsson. Táto výstava dostala priestor nielen v Zoya Gallery ale aj v exteriéri na Michalskej ulici.

Súčasne sme pripravili výber z diela fínskeho autora Jouko Lehtolu, ktorý vo svojich fotografických cykloch venovaných mladej generácii zachytil jej zraniteľnosť ale aj odvahu.

Výnimočné miesto v 32. ročníku Mesiaca fotografie patrí rozsiahlej výstave Erwina Wurma, autora, ktorý slobodne prekračuje hranice fotografie a sochárstva. Jeho vtipné, ale aj štipľavo ironické komentáre k stavu civilizácie, sú vizuálne neobyčajne príťažlivé, ale pritom otvárajú priestor na diskusiu o hodnotách, umení a kultúre. Už dávno Bratislava nemala možnosť navštíviť rozsiahlu výstavu takejto hviezdy svetového umenia. Výstava tohto výnimočného umelca je usporiadaná v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy.

Veľkoformátovou výstavou sa v Dome umenia predstaví po prvýkrát v našej krajine známy taliansky fotograf Gian Butturini. V týchto priestoroch sa uskutoční aj výstava amerického fotografa Nicka Brandta a rakúskej fotografky Christine de Grancy. V Galérii Artotéka predstaví svoj projekt turecká fotografka Cemre Yeşil Gönenli.

Na toto jadro koncepcie sa pripája séria sprievodných podujatí – krsty kníh, medzi inými knihy David Bowie – Hľadanie svetla od Antonína Kratochvíla, diskusie a stretnutia s autormi a kurátormi, konferencia O (ne)viditeľnosti fotografie | vizuálneho umenia strednej Európy v iných regiónoch EÚ, prednášky, workshopy alebo projekcie venované škandinávskej fotografii a filmu.

S finančnou podporou Fondu pre podporu umenia, Nadácie EPH, Hlavného mesta Bratislava a ďalších verejných inštitúcií ako aj súkromných partnerov, s pomocou tímu spolupracovníkov a nadšencov, ktorí zostávajú tak angažovaní a zanietení ako kedykoľvek predtým, je aj tento ročník festivalu inkluzívnym podujatím, ktoré spája fotografov, umelcov, kurátorov, inštitúcie, priaznivcov fotografie a umenia aj širokú verejnosť okolo súboru spoločných hodnôt.

Festival 32. Mesiac fotografie bude kvalitou prezentovaných diel, radom noviniek, aj rozsahom festivalových výstav a sprievodných akcií, opäť výnimočnou udalosťou nadchádzajúcej jesene. Veríme, že náš festival po roku vráti do Bratislavy stovky obdivovateľov fotografie a vizuálneho umenia.

Cieľom festivalu je sprístupniť fotografické umenie čo najširšej verejnosti. Preto viaceré výstavy budú prístupné návštevníkom zadarmoZvyšné inštalácie budú sprístupnené na základe permanentky v hodnote 15€, ktoré je možné zakúpiť elektronickou cestou v e-shope alebo osobne v Stredoeurópskom dome fotografie.

Festival Mesiac fotografie, založený v roku 1991, je najväčším a historicky najstarším domácim a medzinárodne známym festivalom a jediným kurátorsky koncipovaným festivalom fotografie a vizuálneho umenia na Slovensku. Festival každoročne predstavuje 30 individuálnych a/alebo kolektívnych výstav slovenských a zahraničných umelcov. Festival Mesiac fotografie organizuje občianske združenie FOTOFO / Stredoeurópsky dom fotografie.

rNUlife.sk / Mesiac fotografie PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.