Milan Kňažko vydáva knihu s názvom S otvorenými očami, ponúka príbeh svojho života a autorské komentáre na politické dianie

Herec a bývalý politik Milan Kňažko vydáva knihu s názvom S otvorenými očami. Na 300 stranách ponúka príbeh svojho života, odpovede na otázky historikov z Ústavu pamäti národa (ÚPN) a autorské komentáre na politické dianie za ostatných sedem rokov. Autentické texty, ktoré čitateľov prevedú cez spoločenské míľniky Československa a Slovenska, ilustruje bohatý fotografický materiál z jeho hereckého, politického i súkromného života. Dominantnú časť tvorí rozprávanie Milana Kňažka o Novembrovej revolúcii ´89, kniha vychádza v dňoch, keď si pripomíname jej 30. výročie. Krátkymi textami na zadnej obálke knihy prispeli aj: Emília Vášáryová, MUDr. Pavel Traubner, Michael Kocáb, Emil Horváth, Rudolf Sikora.

Prezentácia knihy sa uskutoční 15. 11. 2019 o 17.00 hod. v Panta Rhei v košickom Paláci kníh a krst je naplánovaný na 4. 12. 2019 o 17.00 hod. v Panta Rhei na Poštovej ul. v Bratislave.

„Ďakujem jednotlivým pracovníkom ÚPN za otázky, ktoré mi pomohli vyloviť už takmer zabudnuté spomienky. Otázky ma donútili formulovať myšlienky, ktoré by inak zostali iba v pocitovej rovine. Moje odpovede hádam pomôžu objektivizovať udalosti, ktoré ich účastníci niekedy interpretujú spôsobom, že „každý z nás je hrdinom vo svojom príbehu“. ... Je dôležité, aby sme rozlišovali skutočnosti a ich interpretácie,” píše Milan Kňažko v úvode knihy. Ako priamy účastník mnohých prelomových udalostí – z novembra ´89, prvých slobodných volieb, rozdelenia Československa a podobne – nechce ignorovať prežívanie mnohých mýtov ako aj prepisovanie histórie. „Zverstvá v podobe justičných vrážd päťdesiatych rokov, stovky nevinných postrieľaných na hraniciach, tisíce politických väzňov, státisíce utečencov roztrúsených po celom svete, uprednostňovanie „našich ľudí“ a ponižovanie ostatných, to je len zopár príkladov na ilustráciu tohto obdobia. Som presvedčený, že si to všetko musíme pripomínať najmä preto, aby sa to v nejakej mierne pozmenenej forme nezopakovalo, Náznaky a spôsoby spoločenského a politického správania v súčasnosti mi bránia v tom, aby som to pokladal za neškodnú minulosť. Keď počujeme čarovnú vetu „nebolo všetko zlé“, mali by sme si pripomenúť obludnú nespravodlivosť páchanú na nevinných ľuďoch a mať stále otvorené oči. Urobme to aj kvôli tomu, aby už nikdy nemuseli malé deti zaspávať s otvorenými očami uprenými na dvere a čakať, či sa ich otec vráti z väzenia,“ píše ďalej.

Základ knihy tvoria rozhovory historikov z ÚPN, doc. Ondreja Podolca, PhD. a Mgr. Petra Jašeka, PhD. s Milanom Kňažkom. Ich rozprávanie sa odvíjalo od spomienok na detstvo, ktoré Milan Kňažko prežil v rodnej dedine Horné Plachtince (nar. 28. 8. 1945) a od roku 1949 na Mikulášskej ulici v Bratislave, až po súčasnosť. Chronologicky je rozdelené do ôsmich kapitol. Deviatu kapitolu POZDRAV MILANOVI KŇAŽKOVI tvorí autorský text spisovateľa, prekladateľa a publicistu Ľubomíra Feldeka. Desiata kapitola AKO SOM TO VIDEL JA ponúka 45 autorských komentárov Milana Kňažka k vybraným udalostiam, ktoré publikoval v rokoch 2012 – 2019.

Kniha je bohatá na fotografický materiál, ktorý zaznamenáva všetky obdobia Milana Kňažka, jeho herecký, politický i súkromný život. Vzácne sú mnohé autentické zábery z prelomových spoločensko-politických udalostí, mimoriadnych stretnutí, nostalgický osobný archív Milana Kňažka z obdobia jeho detstva a fotodokumentácia, ktorá zaznamenáva jeho výrazné herecké postavy vo filmoch

„...povedal som, že som sa práve vrátil z Prahy, a opísal už spomínané udalosti. Niekto povedal, že na Hviezdoslavovom námestí je niekoľko tisíc študentov, mali by sa to dozvedieť! Tak som odpovedal: „Idem tam, poviem im to, čo teraz hovorím vám!“ Šiel som a naozaj, stálo tam asi štyri, päťtisíc ľudí a zo sochy Hviezdoslava tam niekto niečo hovoril, možno práve niekto zo študentov, neviem. Tak som sa vyšplhal hore, bol som v dobrej kondícii, lebo nie je jednoduché dostať sa k Hviezdoslavovi; ale možno mi niekto pomohol, neviem. Znovu som rozpovedal, čo sa deje v Umelke, čo sa dialo v Prahe, že divadlá vstupujú do štrajku. Pred Carltonom, pred budovou národného divadla a tam na rohu, ako bol Mliečny bar, teraz tam predávajú nejaké hamburgery – stáli tam policajné autá, „antony“. Hovorím si: „Ešte niečo povedz, Milan, čo chceš, lebo domov asi nepôjdeš vlastným autom. Jasné, títo tam nestoja preto, aby nás chránili, jedno z nich ťa odvezie.“ Ale nestalo sa! Bol som milo prekvapený,“ opisuje Milan Kňažko prvé stretnutie v novembri 1989 v Umelke.

Emília Vášáryová „Ak ti je ťažko - pomôže to Kňažko, ak ti bude ťažko - pomôže ti Kňažko.“ Toto sú slogany z roku 89. Milan sa stal symbolom odvahy, pravdy, nádeje, stal sa zárukou spravodlivosti. Milan pomenovaný určite po Štefánikovi, s priezviskom, ktoré pripomína antickú kňažku, ktorá stráži svetlo a pravdu. Nomen – omen. Zase je nám ťažko – a čo na to Kňažko? Dobre, že táto kniha uzrela svetlo sveta.

MUDr. Pavel Traubner Milan Kňažko – meno, ku ktorému môžeme pripísať množstvo prívlastkov. Vynikajúci herec, dobrý človek, minister, politik, protagonista najvýznamnejšej zmeny z roku 1989 a môj dobrý priateľ. Mnohí už zabúdajú, že bol jedným z hlavných činiteľov, ktorí viedli ľudí, aby padlo prednovembrové politické zriadenie, a robil to s obrovskou odvahou, pretože ho to mohlo stáť život. My starší si to pamätáme a sme mu za to vďační.

Michael Kocáb 24. listopad 1989 ve večerních hodinách se poprvé ve slovenské televizi vysílalo Studio Dialog, kde vystoupili představitelé VPN. V rámci televizní diskuse Milan Kňažko veřejně požadoval zrušení vedoucí úlohy KSČ. Potkával jsem Milana také při různých debatách v Laterně Magice, tehdejším centru Občanského fóra. Byl s námi často a byl také respektován, že jsme ho začal považovat za přirozeného slovenskho partnera Václava Havla. Milan Kňažko se významnou měrou zasloužil o ukončení čtyřicetileté komuistické „despocie“ a patří mu vděk českého i slovenského národa. Díky, Milane.

Rudolf Sikora Milan Kňažko si toho veľa pamätá, veľa toho preskákal – nemusím vždy súhlasiť s jeho názormi, ale v každom prípade oceňujem vyhranenosť, otvorenosť, autenticitu jeho spomienok na situácie ktoré „pohli“ našimi dejinami, ale aj komentovanie politickej situácie, v ktorej sme sa v súčasnosti ocitli, keď po mečiarizme prišiel ďalší sofistikovanejší –izmus... a ani dnes sa nebojí otvorene povedať svoj názor.

REDakciu NUlife.sk informovala Zuzana Golianová, PR /krátené

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.