V sobotu večer rozdali ocenenia Krištaľové krídlo

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2022 udelili v sobotu večer na slávnostnom galavečeri v priestoroch Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave slovenským osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnych oceneniach v 26. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

Laureáti Krištáľového krídla za rok 2022

Prvou ocenenou bola v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie jedna z najtalentovanejších divadelných a filmových herečiek, Judit Pecháček (Bárdos). Už za svoj herecký debut v celovečernom filme Dom zozbierala viacero prestížnych cien. V roku 2022 zažiarila vo filme Piargy, kde stvárnila jednu z hlavných postáv vo vášnivom príbehu lásku a zrady.

Judit Pecháček - Divadlo a audiovizuálne umenie - Kriľtáľové krídlo.jpg

Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia tento rok získala Eva Turáková. Základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom v Prešove, ktorú zriadila, oslávila už 15 rokov a dnes ju navštevuje 160 detí. V roku 2022 spolu s tímom CVI priniesla pre rodiny na Slovensku jedinečnú aplikáciu na rozpoznanie včasných znakov autizmu ASDetect. Všetky aktivity Evy Turákovej smerujú k tomu, aby ukázala, ako plnohodnotne žiť, nielen prežívať, s diagnózou autizmus.

Eva Turáková - Filantropia - Krištáľové krídlo.jpg

Ocenenie v kategórii Populárna hudba si prevzal Adam Ďurica, v súčasnosti jeden z najúspešnejších a najobľúbenejších slovenských spevákov. Skladby z jeho posledného, v poradí už šiesteho štúdiového albumu Naše hriechy patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách. V roku 2022 zbilancoval svoju doterajšiu úspešnú kariéru v kompilácii Hity.

Na obrázku môže byť 1 osoba a stojaca osoba
foto: Peter Frolo

Ing. Zdeněk Březovják a Ján Koščo, si odniesli cenu v kategórii Hospodárstvo. Sú spoluzakladatelia prešovskej spoločnosti Canor, ktorá vyrába špičkové audioprodukty. Jej zosilňovače, CD prehrávače predáva sieť partnerov po celej Európe, ale aj v Ázii, Austrálii a USA. Špecialitou spoločnosti sú elektrónkové zariadenia, ktoré kontrolujú vlastným systémom Aladdin.

Na obrázku môže byť 2 ľudia a stojaci ľudia
foto: Peter Frolo

V kategórii Hudba získali ocenenie virtuózni umelci Janoska Ensemble – bratia Janoškovci a ich švagor Július vydali v roku 2022 svoj tretí album The Big B´s, ktorý s nadšením prijali hudobní fanúšikovia i kritici, o čom svedčí aj jeho vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby. Predstavili ho na vypredaných koncertoch v Európe, Ázii, ale aj v Spojených arabských emirátoch a USA.

V kategórii Medicína a veda získal Krištáľové krídlo MUDr. Richard Imrich,  ktorý sa spolu so svojimi kolegami podieľal sa na vývoji nového lieku nitizinon. Európska lieková agentúra ho schválila ako účinnú a bezpečnú liečbu pre ľudí s genetickým ochorením alkaptonúria („choroba čiernych kostí“). Jeho pričinením ho od roku 2022 majú k dispozícii aj slovenskí pacienti, ktorým sa tak výrazne zlepšuje kvalita života.

Na obrázku môže byť 1 osoba a stojaca osoba
foto: Peter Frolo

kategórii Inovácie a startupy patrí ocenenie Ing. Rastislavovi Hlaváčovi, zakladateľovi spoločnosti Minit a spoluzakladateľovi GRADIENT ECM. Technologický podnikateľ, vizionár, stratég a investor v oblasti B2B softvéru, vybudoval úspešný startup Minit v oblasti process mining. Ten sa stal globálnym lídrom a v roku 2022 ho kúpila spoločnosť Microsoft.

Na obrázku môže byť 1 osoba a stojaca osoba
foto: Peter Frolo

kategórii Výtvarné umenie si ocenenie prevzal Milan Lukáč – sochár, maliar a vysokoškolský pedagóg, pre ktorého bol rok 2022 mimoriadne významný najmä vďaka kolekcii sochárskych a grafických diel, ktoré vznikli ako živá reflexia aktuálnej spoločenskej situácie. Zároveň vyšla aj pozoruhodná bibliofília Milana Lukáča a Ľubomíra Feldeka – v nej výtvarník svojím charakteristickým rukopisom prepísal Feldekove básne.

Na obrázku môže byť 1 osoba
foto: Peter Frolo

kategórii Publicistika a literatúra ocenila porota Krištáľovým krídlom Milana Kolcuna, glosátora, spisovateľa, prekladateľa i legendárneho turistického sprievodcu mesta Košice. Svojich spoluobčanov i turistov sprevádza už neuveriteľných 30 rokov a v niekoľkých svetových jazykoch. Hlboké znalosti z dejín mesta Košice prezentuje aj knižne – v edícii Potulky mestom Košice. Pozoruhodná je aj jeho talkshow Bez šepkára na Malej scéne Štátneho divadla Košice.

Milan Koncúl - Publicistika - Krištáľové krídlo.jpg

Laureátom kategórie Šport sa stal Zdeno Chára, ktorý v roku 2022 ukončil výnimočnú hokejovú kariéru. Legendárny obranca odohral za 24 rokov v zámorskej NHL 1 680 zápasov a získal Stanleyho pohár ako prvý slovenský kapitán v zámorí. Našu krajinu reprezentoval sedemkrát na MS a trikrát na ZOH. V reprezentácii odohral spolu 82 zápasov a strelil deväť gólov. Cenu pre Zdena Cháru prevzal Richard Lintner, člen odbornej poroty Krištáľového krídla.

Mimoriadne ceny pre hospodárstvo a umenie

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo udelili v tomto ročníku dvom osobnostiam. Umelcovi – akademickému  maliarovi Alexejovi Vojtáškovi a zástupcovi oblasti hospodárstva – Ing. Štefanovi Mácsadimu.

Alexej Vojtášek nedávno oslávil 70. narodeniny a Mimoriadna cena Krištáľové krídlo vzdáva poctu jeho celoživotnému dielu. Patrí k najvýznamnejším slovenským výtvarníkom a reprezentantom slovenskej kultúry  v zahraničí. Už desaťročia preukazuje neobyčajný talent a originálnosť tvorby, jeho ilustrácie kníh, maľby, sochy, kresby i monumentálky možno považovať za výrazný prínos do kultúrneho dedičstva našej krajiny.

Na obrázku môže byť 1 osoba a stojaca osoba
foto: Peter Frolo

V návrhu na ocenenie Alexeja Vojtáška sa uvádza: „Je to jedinečný solitér na našej súčasnej maliarskej scéne, ktorý neustále dokazuje svoje kvality nielen širokým záberom vo vizuálnych disciplínach, ale hlavne profesionalitou podania, posolstvom farby a svetla, ktoré doslova presahujú reálny rozmer obrazov. V jeho tvorbe sa brilantnosť a precíznosť kresebného prejavu stala významným obsahovým prvkom.“

Ing. Štefan Mácsadi je reprezentant slovenských manažérov v oblasti obchodu a predstaviteľ najsilnejšieho domáceho maloobchodného reťazca COOP Jednota Slovensko.

Na obrázku môže byť 1 osoba a stojaca osoba
foto: Peter Frolo

Veľká porota pri jeho návrhu na Mimoriadnu cenu skonštatovala: „Pán Mácsadi je výrazná vodcovská osobnosť, silný stratég, skvelý obchodník a zástanca moderného vnímania obchodu. Stal sa hnacou silou modernizácie predajní, ktorej cieľom je predovšetkým zvyšovať komfort pre nakupujúcich – ide napríklad o zavádzanie samoobslužných pokladní, digitalizáciu cenoviek, automatizovaný systém merania teplôt na predajni a ich reguláciu, či zavádzanie fotovoltaiky. V trende modernizácie sa mu darilo aj napriek nepriaznivému obdobiu pre maloobchod, ktoré bolo poznačené pandémiou a silným konkurenčným prostredím.“

Laureáti Krištáľového krídla za rok 2022

rNUlife.sk / KK / foto: rtvs

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.