TOHTOROČNÝ DEŇ SRDCA BUDE REKORDNÝ

Srdcovocievne ochorenia patria k najväčším „strašiakom“ súčasnosti, pretože každoročne si vyžiadajú 17,5 milióna ľudských životov. Je to rovnaký počet ako spôsobuje AIDS, tuberkulóza, rakovina, cukrovka a chronické respiračné ochorenia spolu! Na tento alarmujúci stav upozorňujú odborníci dlhodobo, no zmeny prichádzajú iba pomaly. Slovensko je na tom navyše horšie ako väčšina vyspelých štátov Európy. Napriek tomu, že povedomie slovenskej verejnosti  o srdcovo-cievnych ochoreniach sa v posledných rokoch zvýšilo,  naša krajina stále patrí v Európskej únii  k najhorším pokiaľ ide o úmrtnosť. Aj na tieto skutočnosti bude reflektovať tohtoročná kampaň MOST (Mesiac O Srdcových Témach) a aktivity počas Dňa srdca (25. 09. 2015), ktoré pripravila Slovenská nadácia srdca.

V tejto súvislosti je podľa správcu Slovenskej nadácie srdca doc. MUDr. Gabriela Kamenského, CSc. potešujúce, že tohtoročný Deň srdca bude rekordný! Už teraz totiž vieme, že je pripravených takmer 440 meracích miest v 112 mestách Slovenska, kde si záujemcovia budú môcť nechať zmerať kód zdravého života. „Na vznik kardiovaskulárnych ochorení vplývajú pochopiteľne aj dedičné faktory, no mimoriadne dôležité je to, aký životný štýl vedieme. Fajčenie, prejedanie sa, málo pohybu...  Ak žijeme takto, nemôžeme sa čudovať, že Slovensko je opäť raz na chvoste Európskej únie. Najzávažnejšie a súčasne aj najčastejšie rizikové faktory totiž sú vysoký krvný tlak, fajčenie, vysoká hladina lipidov a obezita spojená s nedostatočnou fyzickou aktivitou ,“ upozorňuje doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc. s tým, že zmenou životného štýlu sa dá zabrániť tragédiám.

Veľkým problémom je, že nám vyrastá generácia, ktorá môže mať s kardiovaskulárnymi ochoreniami ešte väčší problém. Mimoriadne totiž pribúda obéznych detí. Podľa štatistík OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) trpí v Európe nadváhou viac ako 20 percent detí. Slovensko nie je výnimkou. Za desať rokov u nás výrazne vzrástla priemerná hmotnosť detí, u chlapcov až do 5 kilogramov, u dievčat do 3,5.

Na problematický životný štýl Slovákov poukazuje aj Slovenská kardiologická spoločnosť, ktorá je spoluorganizátorom kampane. Podľa štatistík sa obyvatelia našej krajiny dožijú bez vážnejšieho zdravotného obmedzenia len 52 rokov, čo je úplne najmenej zo všetkých krajín Európskej únie. Pre porovnanie, na Malte je to napríklad 72 rokov.

Tlak krvi, či výšku cholesterolu budú odborníci merať počas Dňa srdca - 25. 09. 2015 - po celom Slovensku. Na Námestí SNP a v nákupom centre Eurovea v Bratislave, na 42 miestach regionálnych úradov verejného zdravotníctva, v 370 lekárňach a 20 školách. V piatok a v sobotu budú tiež vypravené Vlaky zdravia. Záujemcovia tak môžu o svojom zdravotnom stave zistiť viac aj počas cesty z Bratislavy do Košíc a späť.

Deň-srdca-2015_banner_1140x290

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.