Ridley Scott opäť prepisuje definíciu filmovej veľkoleposti. Čoskoro dobyje kiná s Napoleonom

Tvorcovia Napoleona odhaľujú druhý oficiálny trailer epickej historickej drámy o outsiderovi, ktorý sa stal ikonickým francúzskym cisárom. Príbeh o neúprosnej ceste k moci tohto geniálneho vojenského vizionára a nemilosrdného politického stratéga v podaní oskarového Joaquina Phoenixa určite chcete vidieť na čo najväčšom plátne!

Fascinujúci život Napoleona Bonaparteho, jedného z najväčších vojenských lídrov všetkých čias,vždy vyvolával kritiku i obdiv akademikov, politikov i jeho poddaných. Jeho nástup k moci i jeho tvrdé strategické vojenské ťaženia sú neslávne známe a ovplyvnili nasledujúce generácie,vrátane ďalších osobností, ktoré zásadne ovplyvnili svet, akoWinston Churchill či Friedrich Nietzsche.

Pre oskarového režiséra Ridleyho Scotta ( Gladiátor, Thelma a Louise, Čierny jastrab zostrelený ) bol príbeh o prudkom nástupe vojenského génia príležitosťou ukázať jeho dualitu a psychológiu takým monumentálnym spôsobom, na aký by si trúflo len málo filmových tvorcov. “Napoleon je začiatkom modernej histórie. Zmenil svet, raz a navždy prepísal pravidlá. Popritom, že bol neuveriteľný stratég, udivujúci, intuitívny a nemilosrdný politik... fascinovalo ma, ako takýto chlap,čo práve ide dobyť Moskvu, môže byť posadnutý myšlienkou, čo teraz robí jeho žena doma v Paríži. Môžete si prečítať biografiu, aby ste sa o ňom dozvedeli fakty. Ale ako filmára ma zaujíma jeho komplikovaná povaha, jeho spôsob zmýšľania.”

Legendárny režisér Sir Ridley Scott je známy svojou vášňou pre veľké príbehy a pre skutočnú filmárčinu na úkor počítačových efektov. Vo veľkom štýle. V snahe o čo najväčšiu autenticitu  tak napríklad uvidíme obrovské výpravné scény, kde do boja proti sebe tiahnu armády stoviek komparzistov, s vernými replikami diel a iných zbraní, s výstrojom a výcvikom, aký vo svojej dobe dostávali skutoční vojaci.

Nečakajte nijaký historický medajlón. Je to moderne nakrútený a spracovaný príbeh o jednej z najkontroverznejších osobností nedávnej histórie. Panovníka neospevuje, ani nehodnotí jeho činy. V prvom rade nám predstavuje komplikovaného človeka z mäsa a kostí, s vlastnými problémami, pochybnosťami a úspechmi. Bezpochyby sa dotkne aj tých divákov, ktorých dejiny príliš nezaujímajú. A ako väčšina filmov Ridleyho Scotta (Gladiátor, Marťan, Čierny jastrab zostrelený), aj Napoleon celkom jednoznačne siahne po Oskaroch

Majstrovskému Joaquinovi Phoenixovi v úlohe Bonaparteho neprehliadnuteľne sekunduje Vanessa Kirby (seriál Koruna, Mission Impossible - Odplata) v úlohe cisárovnej Josephine. Ako kontrast k veľkovýpravným bitkám, cez ich vzťah nazeráme podstatne hlbšie do vášní za kamennou vodcovskou fasádou. 

Viacerí filmári sa pokúšali o spracovanie rozsiahlej a komplikovanej napoleonskej témy, ale zďaleka nie všetci svoje rozpracované projekty dokončili, ako napríklad Stanley Kubrick, ktorého Ridley Scott obdivuje a inšpiroval sa ními pri svojom Napoleonovi. Zaujímavé je, že Scottov prvý film, Súperi, sa odohráva tiež v napoleonskom období. Hovorí, že vtedy prvýkrát zažil, ako a prečo diváci reagovali na historický príbeh. “História je veľmi zaujímavá a historické filmy robím rád, pretože nie všetci sa učíme z vlastných chýb,” hovorí. A tak historický film o udalostiach pred dvesto rokmi, filtrovaný perspektívou umelca, sa stáva relevantným pre súčasnosť.

Režisér Ridley Scott /vľavo/ a Joaquin Phoenix za kulisami filmu "Napoleon," ktorý bude mať premiéru v kinách po celom svete 22. novembra 2023.

"Fascinovalo ma, že takýto pozoruhodný chlap ide práve dobyť Moskvu, a pritom je posadnutý myšlienkou, čo teraz robí jeho žena doma v Paríži," hovorí Scott.

“Ridley je neuveriteľne dobre pripravený,” hovorí producent Mark Huffam. “Osobne robí storyboardy ku všetkým svojim filmom, čo je pre každé oddelenie obrovskou výhodou. Vie presne, ako bude vyzerať hotový produkt -a strihá sa počas jazdy.”

“Ridley robí film v hlave,” hovorí producent Kevin Walsh. “Vidíte ho, ako aj počas prestávky stále plánuje a tvorí. Preňho to nie je práca, on tvorí umenie.”

RÉŽIA: Ridley Scott
SCENÁR: David Scarpa

KAMERA: Dariusz Wolski
PRODUKICA: Ridley Scott, Kevin J. Walsh, Mark Huffam, Joaquin Phoenix
HUDBA: Martin Phipps
HRAJÚ: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Benjamin Chivers, Ludivine Sagnier, Ian McNeice, Matthew Needham, Ben Miles, Paul Rhys, Youssef Kerkour, Scott Handy
PRÍSTUPNOSŤ: od 15 rokov
JAZYKOVÁ VERZIA: slovenské titulky / maďarský dabing

Itafilm uvedie Napoleona v kinách už 23. novembra 2023, nenechajte si ho ujsť.

rNUlife.sk / Zuzana Vašková, PR spoločnosti Itafilm

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.