Koncerty Roku českej hudby: Zážitky aj v pamiatkach UNESCO

Tradičný Lednicko-valtický hudobný festival (LVHF) sa tento rok zaradí medzi vrcholné podujatia Roku českej hudby. Od 14. septembra do 12. októbra 2024 sa v rámci festivalu predstavia koncerty klasickej hudby na viacerých výnimočných miestach v Lednicko-valtickom areáli, ktorý je od roku 1996 zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Festival sa uskutoční aj na zámkoch v Moravskom Krumlove a Mikulove, v zrekonštruovanom Zámočku Lány a v Kostole sv. Jakuba Staršieho v Lednici.

„Koncerty klasickej hudby, ktorých program definuje vzájomnosť hudobného bohatstva a slobodomurárskej symboliky – takýto aranžmán chystá tohtoročný festival. Jeho publikum bude zasvätené do tajov hudby a hudobných príbehov na jej pozadí od úvodného Prológu na zámku Moravský Krumlov (14.9.) cez slávnostné otvorenie v Jazdiarni zámku Valtice vedené PKF – Prague Philharmonia na čele s husľovým virtuózom svetového formátu Maximom Vengerovom (28.9.) až po záverečný galakoncert na zámku Valtice (12.10.),“ informuje umelecký riaditeľ LVHF Jiří Partyka.

Podtitul tohtoročného festivalu je „Hudobné delikatesy na miestach svätých, zámockých a božských“, čo naznačuje, že program bude zahŕňať spojenie hudobného bohatstva a slobodomurárskej symboliky. Festival otvorí Prológ na zámku Moravský Krumlov 14. septembra a pokračuje slávnostným otvorením v Jazdiarni zámku Valtice, ktoré povedie PKF – Prague Philharmonia s husľovým virtuózom Maximom Vengerovom 28. septembra. Záverečný galakoncert sa uskutoční 12. októbra na zámku Valtice.

Výnimočný bude koncert Sweet Jazz o´ Time, ktorého program vymení festivalovú atmosféru z jej klasického prúdu. Návštevníci koncertu spoznajú dobovú hudbu 20. storočia, kedy bola z USA do Európy importovaná ako Sweet and Dance Music. Bude to Pocta Dukovi Ellingtonovi, americkému jazzovému mágovi a zároveň slobodomurárovi. V autentickej interpretácii ju na mikulovskom zámku zahrá orchester Bratislava Hot Serenaders vedený umeleckým vedúcim a trubkárom Jurajom Bartošom. Spoluúčinkujúca je dámska spevácka skupina Serenaders Sisters. Záverečný galakoncert s Janáčkovou filharmóniou Ostrava pod dirigentskou taktovkou Valentina Uryupina a speváckym zborom Gaudeamus Brno je venovaný 20. výročiu vstupu Českej republiky do Európskej únie. Preto tam zaznie európska hymna v pôvodnej podobe ako súčasť 9. symfónie Ludwiga van Beethovena.

V sprievodnom programe festivalu sú edukačné koncerty a hudobno-výtvarné dielne pre školákov i dve prednášky: Tajomstvo lednického parku – slobodomurárska záhrada, Slobodomurári a osvietenstvo v období klasicizmu. Svojich záujemcov isto bude mať aj výstava Repatriation (Návrat) v Havličkovej vile Břeclav-Poštorná od 28. októbra do 16. marca 2025. Autor americký umelec Noah Breuer sa zaoberá témou rodiny, identity, tradície, práce a diaspóry. Expozícia zahŕňa i jeho bádanie po židovských predkoch v oblasti textilných spoločností v Čechách a na Morave. Prípadovou štúdiou bola textilná tlačiareň Karel Breuer a synovia založená v roku 1897 v Dvore Králové nad Labem a v roku 1939 zabavená nacistami, ktorí väčšinu jeho rodiny poslali do koncentračných táborov, odkiaľ sa z nich nikto nevrátil. Prvá Breuerova výstava v Európe predstavuje určitý návrat vizuálnych zdrojov z USA do ich českej vlasti. Sú to pôvodné i moderné ornamentálne motívy formou tlače na rôznych umeleckých predmetoch od skla cez textil, drevo či papier. Spestrenou súčasťou výstavy bude podobná domáca kolekcia pripravená nadáciou Moravská krása.

Pre viac informácií o festivale navštívte: www.lvhf.cz

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.