Francúzska centrálna banka: Olympijské hry dali ekonomike nový impulz

Usporiadanie olympijských hier v auguste podporilo francúzsky sektor služieb. Ale politická kríza v krajine stále zahmlieva jej ekonomické vyhliadky. Uviedla to v utorok centrálna banka vo svojej správe na základe prieskumu medzi podnikateľmi.

Druhá najväčšia ekonomika eurozóny je na ceste k rastu o 0,1 až 0,2 % v 3. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, uviedla banka, ktorá tak ponechala svoj predchádzajúci odhad nezmenený.

Olympiáda by mohla pridať k rastu štvrť percentuálneho bodu, keďže hry zvýšili aktivitu v sektore služieb, najmä v pohostinstve, organizácii eventov a bezpečnosti, zvlášť v parížskom regióne. Úplný vplyv olympiády vrátane predaja lístkov, výnosov z vysielania a zamestnaneckých bonusov sa však v prieskume úplne neodrazil, uviedla centrálna banka.

Francúzsky národný štatistický úrad v pondelok (9. 9.) predpovedal, že ekonomika zaznamená v 3. štvrťroku rast o 0,4 %, ale ten sa vo 4. štvrťroku zmení na pokles o 0,1 %, keď sa oživenie z olympijských hier vytratí.

Prieskum centrálnej banky, na ktorom sa zúčastnilo 8500 firiem, zistil, že s výnimkou sektora služieb má problémy výrobný sektor, keďže dopyt po elektrických vozidlách sa zmierňuje, aj stavebný sektor. Ten je naďalej slabý, pričom podnikatelia v tomto odvetví majú obavy z prebiehajúcej politickej krízy, ktorá ovplyvňuje rozhodnutia o nových investíciách a verejných zákazkách.

Mierne sa zvýšili aj ťažkosti s náborom. Až 36 % podnikov nahlásilo v auguste problémy, čo je nárast z 33 % v júli, aj keď k tomuto zvýšeniu došlo najmä v sektoroch ovplyvnených olympijskými hrami.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.