Prešovská univerzita v Prešove začala s rekonštrukciou vysokoškolského areálu za takmer 10 miliónov eur

Ide o jednu z najväčších investícií za desaťročia, vďaka ktorej univerzita zrekonštruuje šesť objektov vzájomne poprepájaných do jedného celku. Po skončení rekonštrukcie sa tak v krajskom meste výrazne zlepší vysokoškolská infraštruktúra a univerzita sa stane atraktívnejšou najmä pre mladých ľudí.

Prešovskej univerzite v Prešove sa darí aj v internacionalizačných projektoch. Jej zástupcovia sa zúčastnili na medzinárodných veľtrhoch APAIE 2024 v austrálskom meste Perthe a na veľtrhu NAFSA 2024, ktorý sa konal v americkom meste New Orleans. Univerzita dbá tiež na stratégiu internacionalizácie, ktorá má za cieľ zlepšiť medzinárodné partnerstvá, mobility študentov a zamestnancov, podporiť výučbu v cudzích jazykoch a zvýšiť účasť v medzinárodných výskumných projektoch.

„Za ani nie rok od nástupu do funkcie to bola už moja druhá návšteva Prešovskej univerzity v Prešove. Prvýkrát sa tak udialo ešte začiatkom tohto roka, kedy som na pôde univerzity po skončení výjazdového rokovania vlády Slovenskej republiky diskutoval s predstaviteľmi Centra jazykov a kultúr národnostných menšín o podpore ich činnosti. Vláda počas svojho zasadnutia v Kamenici nad Cirochou uznesením schválila pomoc pre toto centrum vo výške 28-tisíc eur. Po pár mesiacoch sme sa na univerzitu vrátili naspäť a potešilo ma, že stavebné práce vo vysokoškolskom areáli už prebiehali naplno,“ uviedol po návšteve štátny tajomník pre vysoké školstvo a akademický výskum Róbert Zsembera. Dodal, že ide o dobrý signál pre všetky vysoké školy na Slovensku, keďže modernizáciu infraštruktúry vedenie rezortu školstva podporuje naprieč celou krajinou.

„Som rád, že sa nám podarilo spustiť dlho plánovanú, zásadnú modernizáciu objektu vysokoškolského areálu. Naša univerzita sa týmto krokom nielenže zaradí medzi inštitúcie, ktoré sa aktívne podieľajú na plnení cieľov udržateľného rozvoja, ale tiež vytvorí lepšie podmienky pre svojich študentov a zamestnancov. Vďaka týmto zmenám bude univerzita schopná ponúknuť moderné a environmentálne udržateľné prostredie, ktoré je nevyhnutné pre kvalitné vzdelávanie v 21. storočí,“ povedal rektor Prešovskej univerzity v Prešove Peter Kónya.

Súčasťou návštevy bola tiež prehliadka viacerých výskumných pracovísk tamojšej univerzity a centier pre podporu študentov.

Prešovská univerzita v Prešove má na konte viac než 80 000 absolventov, a to zo všetkých fakúlt univerzity, ktoré sa zameriavajú na rôzne oblasti vzdelávania a výskumu, od humanitných a spoločenských vied až po prírodné vedy, teológiu a zdravotnícke odbory​. Študentky a študenti môžu na tejto vysokej škole študovať na ôsmich fakultách, ktorými sú filozofická fakulta; gréckokatolícka teologická fakulta; fakulta humanitných a prírodných vied; fakulta manažmentu, ekonomiky a obchodu; pedagogická fakulta; pravoslávna bohoslovecká fakulta; fakulta športu a fakulta zdravotníckych odborov. Univerzita je tiež známa svojimi výskumnými centrami excelentnosti.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.