Slováci sú v znalostiach a investíciách do kryptomien rozdelení na dva tábory: Kto sú tí, čo vedú?

Čo vy a kryptomeny? Sú pre vás lákadlom budúcnosti, alebo sa im radšej vyhýbate? Prieskum agentúry Ipsos pre BITmarkets Academy odhalil, že Slováci sú v otázkach kryptomien rozdelení na dva tábory – na tých, ktorí sa v digitálnych menách cítia ako doma, a na tých, ktorí sa im zatiaľ radšej vyhýbajú. Zaujímate sa o investície do kryptomien, alebo sa stále cítite stratení v spleti pojmov ako kryptomenová burza či ETF fondy? Štatistiky ukazujú, že rozdelenie záujmu o kryptomeny je medzi Slovákmi väčšie, než by ste čakali.

Medzinárodný prieskum agentúry Ipsos pre BITmarkets Academy odhalil, že Slováci sú vo vzťahu ku kryptomenám rozdelení na dve skupiny: 16 % ich už vlastní a 28 % sa o obchodovanie s nimi zaujíma a zvažuje investície. Na druhej strane celkovo až 49 % Slovákov nemá o kryptomenách žiadne informácie, zatiaľ čo 51 % Slovákov kryptomeny dobre pozná alebo si myslí, že sa v nich orientuje. Táto polarizácia sa prejavuje aj v znalostiach o odborných pojmoch a trendoch v oblasti digitálnych mien.

Aj keď sa mnohí Slováci o kryptomeny zaujímajú, len menšia časť z nich rozumie zložitejším termínom, ako sú kryptomenové burzy alebo ETF fondy. Porovnanie so susednými štátmi ukazuje, že Slováci sú na tom podobne ako Maďari a o niečo lepšie než Česi, pokiaľ ide o vlastníctvo a základné znalosti o kryptomenách.

Vo vlastníctve kryptomien sú na tom Slováci porovnateľne ako obyvatelia susedných štátov. "Podiel slovenských občanov, ktorí vlastnia kryptomeny, je rovnaký ako v Maďarsku (16 %) a len mierne nižší ako v Česku (17 %)," priblížil hlavný analytik kryptomenovej burzy BITmarkets Ali Daylami.

Pre Slovákov, ktorí kryptomeny nevlastnia, ale zaujímajú sa o ne, je podľa prieskumu prvým krokom k obchodovaniu odborné štúdium alebo špecializovaný kurz (51,1 %). Štvrtina (24,7 %) Slovákov by dala na odporúčanie osoby zo svojho okolia a o niečo menej (22,6 %) respondentov by ako prvý krok urobilo priame vyhľadanie ponuky na nákup. Záujem o nákup kryptomien prejavilo 27,9 % slovenských respondentov, 27,2 % maďarských a 23,9 % českých respondentov.

Aj keď viac ako polovica Slovákov sa o kryptomeny zaujíma, v odbornejších pojmoch sa podľa prieskumu vyzná len menšia časť z nich. Napríklad o pojme kryptomenová burza nemá bližšie informácie alebo ho nepozná 63,7 % Slovákov, pri ETF fondoch spojených s kryptomenami ide dokonca o 72,5 % Slovákov. V týchto znalostiach sa pohybujú obyvatelia SR na priemere regiónu. Mierne lepšie znalosti vykazujú Maďari (54,2 % a 56,5 %), naopak, slabšie sú na tom Česi (68,8 % a 76,9 %).

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.