Týždeň zelených budov štartuje už v utorok: Začína sa najväčšie podujatie o udržateľnej výstavbe na Slovensku

Už od najbližšieho utorka sa Bratislava stane centrom inovácií v oblasti udržateľnej výstavby. Týždeň zelených budov 2024, organizovaný Slovenskou radou pre zelené budovy (SKGBC), prinesie sériu fascinujúcich podujatí, ktoré sa zamerajú na aktuálne výzvy v oblasti mestského rozvoja a budov v ére klimatickej krízy.

Témy, ktoré sa budú preberať, sú rozmanité a aktuálne – od obnovy budov s využitím nízkouhlíkových riešení, cez drevostavby a prefabrikáciu, až po modularitu a udržateľnú architektúru. Tento rok sa podujatie koná už po štrnásty raz a nad jeho priebehom prevzal záštitu veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku Johannes Wimmer.

Týždeň zelených budov 2024 je súčasťou globálneho podujatia Svetového týždňa zelených budov (World Green Building Week), ktoré organizujú rady zelených budov na celom svete pod vedením Svetovej rady pre zelené budovy (World Green Building Council – WGBC). Hlavným mottom tohto ročníka je #BuildingTheTransition, čo podčiarkuje potrebu urýchliť kroky k udržateľnosti a prechodu na ekologickejšie riešenia.

Pavol Kukura, predseda predstavenstva SKGBC (v strede)

Pavol Kukura, predseda predstavenstva SKGBC, sa k podujatiu vyjadril: „Sme v bode, kedy je nevyhnutné prijať konkrétne opatrenia a podporiť efektívny prístup k udržateľnej architektúre a výstavbe. Tento týždeň sa zameriame na nízkouhlíkové a energeticky efektívne materiály, využitie dreva, prefabrikované prvky a vyšší stupeň modularity vo výstavbe.“

Nové prístupy ako biodiverzita, obehové hospodárstvo a adaptabilita na zmenu klímy získavajú na dôležitosti. Na Slovensku sa aktuálne diskutuje o obnove historických, verejných aj rezidenčných budov. Jedno z podujatí sa špecificky zameria na nízkouhlíkové produkty a udržateľné energetické riešenia, ktoré stavebný sektor ponúka pre ekologickú obnovu budov.

Riešenie problémov ako legislatívne obmedzenia a nízka informovanosť verejnosti sú kľúčové pre úspech udržateľnej výstavby. Je nevyhnutné prehlbovať využívanie prefabrikácie, modularity a drevostavieb, aby sme znižovali uhlíkovú stopu a minimalizovali environmentálne zaťaženie.

Týždeň zelených budov ponúkne platformu pre aktívnu komunikáciu a diskusiu o ekologických, sociálnych a ekonomických aspektoch udržateľnej výstavby. Tento významný týždeň organizuje SKGBC s podporou generálnych partnerov Kontrakting stavebné montáže a VÚB banka. Medzi hlavnými partnermi sú Envirotex, JTRE, Veolia Energia Slovensko, YIT Slovakia a Inštitút cirkulárnej ekonomiky, a podujatia podporujú aj spoločnosti ako DNA Slovakia, Hydro Building Systems, KOOR, LIKO-S, Rehau Industries, Saint-Gobain Slovensko, SIPEUROPE, Wienerberger a ZG Lighting Slovakia.

Zoznam podujatí Týždňa zelených budov 2024:

17. septembra 2024
GREEN BUSINESS AFTERNOON
Téma: Mestá v dobe klimatickej krízy

17. septembra 2024
GREEN BUSINESS CLUB
Slávnostný večer Týždňa zelených budov 2024

19. septembra 2024
GREEN BUILDING BIKE TOUR 2024
Cykloexkurzia s komentovanými zastávkami

24. septembra 2024
GREEN BUSINESS BREAKFAST
Téma: Nízkouhlíkové riešenia pri obnove budov

26. septembra 2024
GREEN BUSINESS BREAKFAST
Téma: Drevostavby, prefabrikácia a modularita na Slovensku

Slovenská rada pre zelené budovy (Slovak Green Building Council – SKGBC) je hlavný ambasádor udržateľnej výstavby na Slovensku. Neziskové občianske združenie bolo založené v novembri 2010 a zasadzuje sa o to, aby sa ekonomicky, ekologicky a esteticky navrhované budovy so zdravým vnútorným prostredím, v ktorých sa nemrhá energiou ani inými zdrojmi, stali na Slovensku štandardom. Cieľom rady je, aby novopostavené aj rekonštruované budovy boli realizované podľa udržateľných štandardov, čím sa zníži spotreba energií, eliminuje vplyv budov na životné prostredie a minimalizuje sa uhlíková stopa. V súčasnosti má rada 81 členov. Viac informácií nájdete na stránke www.skgbc.org.

🏗️🎨 PREFABRICATION GOES CREATIVE 2024 - Súťaž pre mladých architektov!
Spolu s STU - Slovenská technická univerzita v Bratislave a našou členskou spoločnosťou Peikko Slovakia opäť spájame sily a vyhlasujeme 3. ročník súťaže PREFABRICATION GOES CREATIVE. Táto jedinečná súťaž umožňuje študentom architektonických škôl z celého Slovenska preskúmať možnosti prefabrikácie a ukázať, že kreatívne nápady a inovatívne riešenia sú plne kompatibilné s typizovanými konštrukčnými systémami.
🎯 Téma súťaže: Návrh občianskej alebo obytnej stavby s dôrazom na udržateľnosť, inklúziu a estetiku v súlade s hodnotami Nového európskeho Bauhausu a s využitím prefabrikovaného konštrukčného systému od Peikko Slovakia.
👩‍🎓 Kto sa môže zapojiť: Študenti prvého a druhého stupňa štúdia univerzít na Slovensku.
📌 Viac informácií a podmienky súťaže nájdete na: prefagoescreative.sk
🌍🛠️ Nebojte sa prejaviť svoj talent a kreativitu!
#SKGBC #SutazArchitektov #Udržateľnosť #NovýEurópskyBauhaus #Prefabrikácia #Architektúra #Inklúzia #PeikkoSlovakia

Facebook

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.