Drevostavby, prefabrikácia aj modularita sú na Slovensku v úzadí

Na Slovensku protipožiarna legislatíva neumožňuje stavať drevostavby vyššie ako 12,5 metra, čo nás radí na chvost moderného stavebníctva v tejto oblasti.

Slovensko má bohatú históriu a tradíciu drevostavieb, ktoré v posledných rokoch zažívajú oživenie vďaka ekologickým, udržateľným a moderným stavebným trendom. Drevostavby sú obľúbené pre svoje výborné izolačné vlastnosti, rýchlosť výstavby a nízku uhlíkovú stopu. S rastúcim záujmom o ekologické stavby na Slovensku sa čoraz viac architektov a investorov obracia na drevo ako primárny stavebný materiál, čo prináša nové možnosti pre udržateľnú architektúru v krajine.

Na Slovensku je výška drevostavieb v rámci stavebného povolenia obmedzená na maximálne 12,5 metra. Toto nariadenie vychádza zo stavebných predpisov a normy STN 73 0802, ktorá určuje požiarnu odolnosť stavieb. Výška 12,5 metra obvykle zodpovedá výške štvorpodlažnej budovy. Zámerom tohto limitu je zvýšiť bezpečnosť pri požiari, pretože drevostavby majú svoje špecifiká v oblasti horľavosti a požiarnej odolnosti. Ak sa plánujú vyššie stavby, musia spĺňať prísnejšie požiarne a konštrukčné požiadavky.

Stavby na báze moderných drevených materiálov sú celosvetovým trendom, pretože vyhovujú požiadavkám kladeným na dnešnú architektúru a výstavbu, ktorými sú udržateľnosť, rýchlosť výstavby, prefabrikácia a modularita. Uviedol to Pavol Kukura, predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC), v závere Týždňa zelených budov 2024.

„Žiaľ, na Slovensku protipožiarna legislatíva neumožňuje stavať drevostavby vyššie ako 12,5 metra, čo nás radí na chvost moderného stavebníctva v tejto oblasti. Napriek veľkej snahe developerov investovať do drevostavieb, je pochopenie a podpora štátu pre zmenu protipožiarnej legislatívy minimálna,“ dodal.

Slovensko opäť zaostáva

Aktuálne predpisy na Slovensku umožňujú výstavbu budov na báze dreva len do výšky 5 nadzemných podlaží. V porovnaní s legislatívou v iných krajinách je to výrazne menej. S ohľadom na efektívne využitie pozemkov a typy budov vhodné pre modulárnu a prefabrikovanú výstavbu je táto výšková limitácia nedostatočná.

„Drevostavby sú postavené rýchlejšie ako stavby z betónu a je im prirodzená presnosť a precíznosť výstavby, čo je obrovský rozdiel oproti ostatným spôsobom stavania. Vytvárajú zdravšie vnútorné prostredie ako iné konvenčné stavby a sú úložiskom uhlíka z atmosféry, čo takpovediac bez námahy rieši požiadavku uhlíkovej neutrality stavebníctva. Navyše sú aj energeticky úspornejšie,“ vyzdvihol Ivan Kolárik, konateľ spoločnosti Kontrakting stavebné montáže.

Ako dodal, školské stavby sú aktuálne horúcou témou a zdá sa, že drevo a drevené konštrukcie môžu mať v tomto segmente zelenú. „Praje tomu typologická pripravenosť funkcie a aj aktuálne platné požiarne predpisy. Tri nadzemné podlažia sú z povahy funkcie školy ideálna podlažnosť. Zároveň je tu veľký priestor pre prefabrikáciu a čiastočne aj pre modularitu,“ skonštatoval Ivan Kolárik. Zdôraznil pritom, že požiadavku prefabrikácie a modularity v každej realizovanej stavbe určuje typológia a architektúra stavby.

Týždeň zelených budov 2024

Séria rôznorodých podujatí o udržateľnej výstavbe sa koná každoročne posledné dva septembrové týždne. Nad tohtoročným Týždňom zelených budov prevzal záštitu veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku Johannes Wimmer. Ide už o 14. ročník podujatí nadväzujúcich na Svetový týždeň zelených budov (World Green Building Week), ktorý organizujú rady zelených budov po celom svete na čele so Svetovou radou pre zelené budovy (World Green Building Council – WGBC). Hlavným mottom série podujatí po celom svete je #BuildingTheTransition.

Týždeň zelených budov 2024 organizuje SKGBC s podporou dvoch generálnych partnerov:  Kontrakting stavebné montáže a VÚB banka. Hlavnými partnermi Týždňa sú Envirotex, JTRE, Veolia Energia Slovensko, YIT Slovakia a tiež Inštitút cirkulárnej ekonomiky. Partnermi jednotlivých podujatí sú spoločnosti DNA Slovakia, Hydro Building Systems, KOOR, LIKO-S, Rehau Industries, Saint-Gobain Slovensko, SIPEUROPE, Wienerberger a ZG Lighting Slovakia.

Týždeň zelených budov využíva SKGBC na aktívnu a efektívnu komunikáciu a diskusiu o aktuálnych témach týkajúcich sa udržateľnosti, a to najmä o ekologických, sociálnych a ekonomických aspektoch udržateľnej výstavby.

*****

Slovenská rada pre zelené budovy (Slovak Green Building Council – SKGBC) je hlavný ambasádor udržateľnej výstavby na Slovensku. Neziskové občianske združenie bolo založené v novembri 2010 a zasadzuje sa o to, aby sa ekonomicky, ekologicky a esteticky navrhované budovy so zdravým vnútorným prostredím, v ktorých sa nemrhá energiou ani inými zdrojmi, stali na Slovensku štandardom. Cieľom rady je, aby novopostavené aj rekonštruované budovy boli realizované podľa udržateľných štandardov, čím sa zníži spotreba energií, eliminuje vplyv budov na životné prostredie a minimalizuje sa uhlíková stopa. V súčasnosti má rada 81 členov. Viac informácií nájdete na stránke www.skgbc.org.

rNUlife.sk / TS, foto a úprava TS: Daniel Mičuda

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.