Príjemný chaos dneška: Výstava plná kontrastov a prírody

Výstava Príjemný chaos dneška v New Living Center, otvorená od 26. septembra, predstavuje pozoruhodné diela dvoch výrazných umelcov: Denisa Brnoliaka a Aleny Šikulovej. Spája v sebe sviežu zmes kontrastov medzi mestom a prírodou, abstrakciou a realitou, a zážitkami zo súčasného života, ktoré rezonujú s dnešným hektickým tempom.

Denis Brnoliak svojou tvorbou spracúva každodenné podnety a premeny sveta, ktoré zobrazuje cez filter abstrakcie, moderného symbolizmu a imaginácie. Jeho diela nesú prvky reality, no sú transformované do reči metaforických symbolov a znakov. Brnoliak využíva techniky reštaurovania, ktoré získal počas svojej práce v Štátnych reštaurátorských ateliéroch. Jeho kompozície sú presné, prepletené vrstvami farieb, ktoré plynule prechádzajú z geometrických na surrealistické prvky, odkazujúce na mestskú architektúru a figúry.

Na druhej strane, Alena Šikulová čerpá svoju inšpiráciu z prírody, najmä z flóry, ktorú zobrazuje v pestrých a harmonických farebných kompozíciách. Jej najnovšie diela (2023-2024) prinášajú jemnú interpretáciu kvetinových polí, kde svetlo a farba hrajú ústrednú rolu. Šikulová sa zameriava na atmosféru svetla a tieňa, kde sa kontúry kvetov často strácajú, čím obrazy získavajú impresionistický ráz. Zobrazuje krásu prírody cez abstraktné farebné záblesky, ktoré zachytávajú momenty plné radosti a pohody.

Obaja umelci, Brnoliak a Šikulová, prinášajú na výstavu svoje vlastné pohľady na chaos dneška – Brnoliak cez mestskú štruktúru a symboly, a Šikulová prostredníctvom kvetinovej poézie. Výstava Príjemný chaos dneška je tak priestorom pre zamyslenie sa nad kontrastom medzi svetom prírody a mestskou civilizáciou, a zároveň oslavou krásy, ktorú v tomto chaose môžeme nájsť.

Alena Šikulová

Alena Šikulová sa narodila 14.3.1989 v Malackách. V rokoch 2004 – 2008 študovala na Škole scénických umení v Bratislave u prof. Štefánie Ábelovej. Je členkou Združenia umelcov západného Slovenska, kde sa pravidelne zúčastňuje na kolektívnych výstavách. Viacero aktivít realizovala spolu s Máriom Chamrazom. V roku 2019 vyhrali súťaž pod názvom Hviezdna cesta pre reláciu v TA3 a v roku 2022 pre reláciu Slovensko v obrazoch. Žije a tvorí v Malackách, venuje sa maliarskej tvorbe. Jej tvorbu prezentuje Galéria umenia Daisy (online).

Samostatné výstavy

2018 Mestské kultúrne stredisko, Malacky (spolu s Máriom Chamrazom)
2020 Audi Exclusive Gallery,Bratislava
2023 Galéria u Františkánov, Skalica (spolu s Jozefom Chrenom)
2023 Galéria umenia, Grössing, Rakúsko
2021 – 2024 spolupráca pre Galériu Anděl, Olomouc, Česká republika
2024 New Living Center, Bratislava (spolu s D.Brnoliakom)

Denis Brnoliak

Denis Brnoliak sa narodil 21.11.1977 v Ružomberku. V roku 1996 skončil štúdium na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach, odbor výstavníctvo. Tu  sa začal viac zaujímať o techniku olejomaľby, maľbu na steny, techniku airbrushu, o tvorbu kamenných a drevených plastík. Zúčastnil sa na niekoľkých sochárskych sympóziách, prezentoval svoje práce na Jarnom salóne v Liptovskom Mikuláši, festivaloch v Prahe a Českých Budějoviciach. Niekoľko rokov pracoval pre Štátne reštaurátorské ateliéry v Levoči. V súčasnosti sa s kolegami zúčastňuje na reštaurovaní viacerých historických objektov po celom Slovensku. Spomeňme napríklad Kostol v Martinčeku, Kostol Všetkých Svätých v Ludrovej, Kostol v Liptovských Sliačoch, Evanjelický Kostol, rekonštrukciu časti hradieb v Nitre, Kaštieľ vo Vyšnom Kubíne alebo Kaštieľ v Borši. Venuje sa maľbe, dreveným plastikám, vitráži, mozaikám, štukatérskym prácam a luxusnej omietke s imitáciou lešteného mramoru - benátskemu štuku.Kolektívne výstavy 2002 – 2024 účasť na viacerých ročníkoch výstav v rámci programu Jarný salón, Liptovský Mikuláš 2008 – 2012 účasť na výstavnom festivale Výstavište Praha a České Budejovice
2011 Galéria Levinne, Bratislava2012 Galéria Harmonia,  Šamorín 2013 Galéria Labyrint, Senec 2023 Turuk and Art Collective, Bratislava

Sympóziá2005 Sochárske sympózium, Levoča 2015 Sochárske sympózium, Hrabovo 2016 Sochárske sympózium, Bešeňová 2017 Sochárske sympózium, Liptovské Sliače Samostatné výstavy:
2012 Galéria Levinne, Bratislava
2013 Galéria Labyrint, Senec
2015 Liptovské kultúrne stredisko, Liptovský Mikuláš
2019 Residence Družba, Jasná 2024 Kultúrny dom, Liptovské Sliače
2024 New Living Center, Bratislava (spolu s A.Šikulovou)

Kurátorka výstavy: PhDr.Dagmar Kudoláni Srnenská, PhD.

Výstavy - Turuk & Art Collective (turukartcollective.com)

rNUlife.sk / Kurátorský text upravený + foto z vernisáže výstavy, autor: Daniel Mičuda

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.