Brno vzdá už čoskoro hold geniálnemu skladateľovi Leošovi Janáčkovi

Medzinárodný operný a hudobný festival Janáček Brno 2024 je v súčasnom Roku českej hudby posledný festival na počesť jubilejných výročí českých svetových hudobných velikánov. Jeho deviaty ročník od 1. do 24. novembra k 170. výročiu narodenia Leoša Janáčka (1854 - 1928) organizuje opera Národného divadla Brno (NdB). Pestrý program sa uskutoční v Janáčkovom divadle, divadle Reduta, Mahenovom divadle, Pamätníku Leoša Janáčka, Hudobnej fakulte JAMU, Bazilike Nanebevzetí Panny Marie, Masarykovej univerzite, slávnych vilách Tugendhat, Stiassni, Löw-Beer a ďalších priestoroch. 

Festival slávnostne otvorí premiéra novej inscenácie Janáčkovej opery Výlety páně Broučkovy v podaní operného súboru NdB pod taktovkou šéfdirigenta Marka Ivanovića v réžii Roberta Carsena, v titulnej úlohe Mateja Broučka sa predstaví britský tenorista Nicky Spence. "Nová festivalová produkcia vzniká v koprodukcii s Teatro Real Madrid a Staatsoper Unter den Linden Berlin, Pre festival je to ďalší významný krok k šíreniu Janáčkovho diela na svetových javiskách s poprednými interpretmi. Pripravili sme prierez Janáčkovou tvorbou od Jej pastorkyne v koprodukcii opery Moravského divadla Olomouc a Janáčkovej opery NdB po dve vrcholné diela. Skvelú inscenáciu opery Vec Makropulos uvedie berlínsky súbor Staatsoper Unter den Linden v réžii Clausa Gutha s nemeckou sopranistkou Dorotheou Röschmann, laureátkou dvoch cien Grammy,“ informuje Jiří Heřman, umelecký šéf opery NdB

Na počesť 100. výročia svojej svetovej premiéry zaznie dvakrát Janáčkova opera Příhody lišky Bystroušky. Najprv sa predstaví nová produkcia Národného divadla moravskosliezskeho a potom brniansky súbor zablahoželá k výročiu svojou inscenáciou s mimoriadnymi hosťami Katarínou Kněžíkovou a Adamom Plachetkom. Jeden večer bude patriť Davidovi Radokovi a jeho interpretácii obľúbenej českej opery - Dvořákovej Rusalky. Ako vyvrcholenie Roku českej hudby festival prinesie aj zriedka uvádzané diela, napr. operu Šarlatán brnianskeho skladateľa a Janáčkovho obľúbeného žiaka Pavla Haasa, ktorá mala v roku 1938 v Mahenovom divadle svetovú premiéru, na festivale ju uvedie ostravský operný súbor v réžii Ondřeja Havelku. Súčasťou festivalu sú tradične aj nové diela študentov JAMU a komponovaný program brnianskeho konzervatória venovaný skladateľke Vítězoslave Kaprálovej.

Nechýbajú ani sprievodné akcie – výstavy v Pamätníku Leoša Janáčka aj divadelných budovách či edukatívne akcie pre školy. Partnerská organizácia TIC Brno pripravuje výpravy pešo aj minibusom po Janáčkových stopách Brnom, zájazd do Hukváld, ochutnávku jedál podľa receptov Janáčkovej gazdinej, výstavy venované Bystrouške alebo životu u Janáčkovcov i možnosť stretnúť na mnohých miestach v Brne Janáčka so psom Čiperom a po naskenovaní QR kódu si môžu návštevníci prehrať aj hudobnú ukážku.

Jedenásťročný Leoš Janáček pochádzajúci z chudobnej rodiny odišiel z rodnej obce Hukvaldy za hudobným aj všeobecným vzdelaním do nadačného augustiánskeho kláštora v Brne. V tomto meste prežil väčšinu života a v rôznych historických objektoch mala svetovú premiéru prevažná časť jeho diel. Pred sto rokmi (6. 11. 1924) sa konala slávna premiéra opery Příhody lišky Bystroušky. Janáček svojimi aktivitami významne ovplyvnil hudobný život aj kultúrny rozvoj Brna do budúcnosti. Jeho zásluhou v roku 1881 vznikla varhanicka škola, ktorú ako riaditeľ viedol do roku 1919 a o rok neskôr sa z nej stalo Štátne hudobné a dramatické konzervatórium. V roku 1947 bola založená Janáčkova akadémia múzických umení (JAMU), o deväť rokov neskôr vznikla Filharmónia Brno, v roku 1965 otvorili novú modernú budovu Janáčkovho divadla. Na hudobnej fakulte JAMU sa koná každoročná interpretačná Medzinárodná súťaž Leoša Janáčka.

Od roku 2004 býva medzinárodný operný a hudobný festival Janáček Brno, ktorý ako prvý v Česku získal prestížne ocenenie International Opera Awards (2018), čiže sa zaradil medzi najlepšie operné festivaly na svete. Prepojenie umelca s mestom potvrdzuje trasa Po stopách Leoša Janáčka s 18 zastaveniami, kde autor žil, tvoril, dirigoval, vyučoval, prežíval premiéry svojich diel alebo sa stretával s priateľmi. Z nich 16 na trase vyše päť kilometrov možno absolvovať pešo, iba dve sú mimo centra, ale dostupné mestskou dopravou. Od roku 1991 existuje Nadácia Leoša Janáčka financovaná z autorských práv a prevádzkovania jeho diel. Archív Leoša Janáčka, ktorý je súčasťou Oddelenia dejín hudby Moravského zemského múzea v Brne, je od roku 2017 v zozname Pamäti sveta UNESCO.

Janáček je najhranejší český operný skladateľ vo svete, no cesta k tomu nebola ľahká. Veď až v roku 1916, keď mal 62 rokov, sa dočkal v pražskom Národnom divadle premiéry opery Její pastorkyňa, ktorou sa presadil ako skladateľ s originálnym novátorským prístupom k hudobnému dramatu bez pátosu a lacných efektov. O dva roky toto dielo uviedla viedenská Dvorná opera, čo bol začiatok veľkého záujmu o jeho tvorbu v zahraničí i najplodnejšieho desaťročného obdobia do jeho náhlej smrti spôsobenej zápalom pľúc. Pochovaný je na brnianskom Ústrednom cintoríne. Janáček je aj vo vesmíre, keď od roku 1985 je po ňom pomenovaný kráter s priemerom 47 kilometrov na planéte Merkur. 

Informácie na: www.janacek-brno.cz a www.leosjanacek.eu/festival-jb a www.leosjanacek.eu/janacek170

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.