Moderné otroctvo medzi nami: IOM Slovensko upozorňuje na riziká a ponúka riešenia na dnešný Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko aktívne bojuje proti rastúcemu problému moderného otroctva a obchodovania s ľuďmi. Tento závažný celosvetový problém je tretím najvýnosnejším nelegálnym obchodom, pričom zasahuje až 50 miliónov obetí na celom svete. Na Slovensku sa IOM zameriava na zvyšovanie povedomia, prevenciu a vzdelávanie v oblasti ochrany pred týmto zločinom.

V rámci kampane realizovanej počas jari 2024 IOM Slovensko informovalo verejnosť prostredníctvom rôznych kanálov o varovných signáloch, ktoré by mali ľudia vnímať pred tým, než sa rozhodnú pre pracovné príležitosti doma či v zahraničí. Kampaň bola zameraná najmä na mladých ľudí, ktorí často odchádzajú do zahraničia za prácou, no môžu sa stať obeťami podvodov.

Ako sa brániť?

IOM zdôrazňuje, že dôležité je rozpoznávať potenciálne rizikové pracovné ponuky. Jedným z najčastejších mýtov je napríklad predstava, že pri odchode do zahraničia je najlepšie spoliehať sa na niekoho, kto ovláda jazyk a všetko vybaví za vás. Okrem toho sú časté podvodné správy, ktoré vyžadujú okamžité rozhodnutia, čím vytvárajú na záujemcov tlak.

Predmetom informatívnej kampane sú rôzne fakty a mýty, napríklad:
• Mýtus: Počas cesty do zahraničia je dobré spoliehať sa na niekoho, kto ovláda jazyk danej
krajiny a všetko mi vybaví.
• Ako vyzerá správa, pri ktorej treba spozornieť?: Mám pre vás skvelú pracovnú ponuku. Musíte
sa rozhodnúť okamžite!
• Kedy je pracovná ponuka bezpečná? Keď mám v rukách zmluvu v jazyku, ktorému dobre
rozumiem.
Ďalšie tipy a rady, ktoré sú súčasťou kampane, nájdete na sociálnych sieťach IOM Slovensko:
Facebooku (IOM Slovakia), Instagrame (@iom_slovakia)

Medzinárodná organizácia pre migráciu ponúka aj bezplatný e-learningový kurz zameraný na rozpoznanie obchodovania s ľuďmi, ktorý je určený pre profesionálov, ktorí pracujú so zraniteľnými skupinami. Kurz poskytuje cenné informácie o tom, ako identifikovať a správne postupovať v prípade podozrenia na obchodovanie s ľuďmi. Po úspešnom absolvovaní získajú účastníci certifikát.

Dokumentárny film a ďalšie aktivity

V rámci kampane IOM Slovensko vytvorilo aj krátky dokumentárny film založený na reálnych príbehoch obetí obchodovania s ľuďmi. Film je dostupný na kanáloch IOM, vrátane YouTube, a má za cieľ poukázať na to, že nebezpečenstvo obchodovania s ľuďmi sa týka každého, bez ohľadu na vek či skúsenosti.

Cieľom kampane IOM je vzdelávať a upozorňovať na riziká, s ktorými sa môže každý z nás stretnúť, či už doma alebo v zahraničí. Preto IOM vyzýva ľudí, aby si dôkladne preverili akúkoľvek pracovnú ponuku a neinvestovali viac, než si môžu dovoliť stratiť.

Viac informácií o tejto problematike, vrátane tipov, ako sa vyhnúť nebezpečným situáciám, nájdete na webovej stránke IOM Slovensko a na ich sociálnych sieťach​.

Viac o téme na safework.iom.sk. a na:

https://www.instagram.com/p/DBQnUpQAKGm/

https://www.facebook.com/IOMSlovakia/videos/1053665169624338

https://www.linkedin.com/showcase/71877819/admin/page-posts/published/

https://x.com/IOMSlovakia/status/1847200803968184769

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.