Aj Poliklinika Bezručova sa opäť zapája do iniciatívy Ružový október. Rakovina prsníka sa nemusí prejaviť len hrčkou, alarmujúce sú aj iné príznaky

Rakovinu prsníka diagnostikujú čoraz mladším ženám, posledné roky v zvýšenej miere zasahuje aj ženy v období 25. až 45. roku života. Na Slovensku si ročne túto diagnózu vypočuje okolo 3000 žien, tretina z nich sa nikdy nevylieči. Toto najčastejšie nádorové ochorenie u žien sa však nemusí skončiť fatálne, dôležitý je jeho včasný záchyt a s tým spojená pravidelná prevencia. Práve k tej vyzýva aj tento rok iniciatíva Ružový október, do ktorej sa zapája aj Poliklinika Bezručova.

„Pri karcinóme prsníka je kľúčové zachytiť ho včas, práve vtedy vieme pacientkam zachrániť život. Liečba v pokročilom štádiu môže byť náročnejšia, preto vždy ženám zdôrazňujeme, aby nezanedbávali svoje zdravie a pravidelne absolvovali preventívne prehliadky u svojho gynekológa,“ uviedla vedúca lekárka Gynekologického centra Bezručova MUDr. Milica Piškaninová.

Vo svete je rakovina prsníka diagnostikovaná u každej ôsmej ženy, v Európe u každej jedenástej. Zásadnými krokmi je pri jej predchádzaní okrem pravidelného absolvovania prevencie aj domáce samovyšetrenie prsníkov či znalosť príznakov. Diagnóza sa totiž nemusí prejaviť len hrčkou v prsníku, ale aj zmenami v štruktúre pokožky samotného prsníka, neobvyklým výtokom či opuchom v podpazuší. „Ženy, u ktorých sa zistí nádor s priemerom menším ako jeden centimeter, majú 90 až 100 percentnú šancu na úplné vyliečenie bez nutnosti väčšieho zásahu či chemoterapie. Na Slovensku je napriek tomu úmrtnosť na toto onkologické ochorenie jedna z najvyšších a európsky priemer presahuje o viac ako 20 %. Sú to alarmujúce čísla, ktoré ale prevenciou a včasným záchytom ochorenia vieme zvrátiť,“ dodala MUDr. Piškaninová.

Aj Poliklinika Bezručova sa zahalila počas októbra do ružovej farby práve na znak boja proti rakovine prsníka, solidarity s pacientkami, ale aj na znak výzvy absolvovania pravidelných preventívnych prehliadok. „Pripájame sa k iniciatívam po celom svete, ktoré pripomínajú dôležitosť prevencie a včasného záchytu najčastejšieho nádorového ochorenia u žien. Napriek tomu, že ide o vážnu diagnózu, nemusí byť smrteľná. Rád by som všetky ženy vyzval, aby nezabúdali na prevenciu. Štandardné aj nadštandardné preventívne prehliadky môžu absolvovať aj v našom Gynekologickom centre Bezručova,“ uzavrel medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.