Šokujúca štatistika: Telefonické podvody na senioroch presiahli hodnotu škody dva milióny eur!

V roku 2023 zažila Slovensko vlnu podvodov zameraných na seniorov, ktorých počet dosiahol 186 prípadov a škody sa vyšplhali na viac ako 2,2 milióna eur. Tento alarmujúci trend vyvolal potrebu zvýšenej pozornosti a informovanosti najmä v oblasti prevencie. Informovala o tom spoločnosť Slovak Telekom.

Podvodníci využívajú rôzne šokové telefonáty, v ktorých sa vydávajú za predstaviteľov inštitúcií ako polícia, lekári alebo právnici. Týmto spôsobom vytvárajú na seniorov emocionálny nátlak a žiadajú peniaze na fiktívne účely, ako je napríklad mimosúdne vyrovnanie či náhrada škody. Okrem toho seniori čelia aj kybernetickým hrozbám, akými sú phishing, smishing alebo podvodné e-maily, ktoré ich často oberajú o ťažko nasporené financie.

"Podvodníci často využívajú tzv. šokové telefonáty, kde sa vydávajú za policajtov, prokurátorov, lekárov či advokátov a pod emocionálnym nátlakom žiadajú od seniorov peniaze na rôzne fiktívne účely, ako je mimosúdne vyrovnanie alebo náhrada škody. Spadajú sem aj kybernetické útoky, ako sú phishing, smishing či podvodné e-maily, pri ktorých seniori prichádzajú o svoje peniaze," uviedla spoločnosť.

Podvodníci nenechávajú nič na náhodu – ich taktiky sú čoraz sofistikovanejšie. Či už ide o falošné správy o spoplatnení aplikácií ako WhatsApp či Messenger, alebo o podozrivé e-shopy a e-maily, ktorými sa snažia vylákať citlivé údaje. Dokonca používajú príbehy o vrátení peňazí z kryptomien, aby seniorov nachytali.

Ako sa brániť?

Seniorom sa odporúča, aby nikdy nekontaktovali podvodníkov späť, overovali informácie a nespoliehali sa na žiadne neoverené zdroje. Ak niekto tvrdí, že je z banky alebo polície, najlepšie je zavolať na oficiálne číslo tejto inštitúcie a situáciu si overiť. Nikdy neposkytujte svoje osobné údaje alebo prístup k bankovému účtu cez telefón.

„Podvodníci vedia byť veľmi presvedčiví a často využívajú strach ako zbraň. Zachovajte pokoj a vždy si najprv overte, kto s vami komunikuje. Ak máte pocit, že sa stávate obeťou podvodu, okamžite informujte svojich blízkych a neváhajte kontaktovať políciu,“ radí Slovak Telekom.

Spoločnosť apeluje na zvyšovanie informovanosti seniorov a ich blízkych, pretože jedine prevencia a vzdelávanie môžu zabrániť tomu, aby seniori padali za obeť týmto zločincom.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.