Premiéra muzikálu Mojžiš sa blíži! Divadlo Nová scéna predstaví očakávanú premiéru pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš v réžii Patrika Vyskočila

25. a 26. októbra 2024 sa na doskách Divadla Nová scéna uskutoční svetová premiéra muzikálu Mojžiš, ktorý sľubuje pôsobivý návrat k biblickým príbehom so súčasným nádychom. Inscenácia v réžii Patrika Vyskočila prináša moderný scénický, hudobný a tanečný zážitok, ktorý zaujme divákov naprieč generáciami.

Na javisko Divadla Nová scéna sa po rokoch opäť dostáva biblický príbeh. Po muzikáloch Evanjelium o Márii, Jozef a jeho zázračný pestrofarebný plášť a František z Assisi je tu príbeh Mojžiša a Exodu, príbeh, ktorý fascinoval tvorcov po stáročia a ktorý inšpiroval aj autora námetu, spoluautora libreta, textov piesní a hudby Patrika Vyskočila: „Prvé moje stretnutie s  príbehom Mojžiša bolo na hodinách náboženstva, neskôr v dospelosti ma inšpiroval film Ridleyho Scotta Exodus, ako aj film Mojžiš s Benom Kingsleym v titulnej postave a dokonca aj  jedna z mojich najobľúbenejších animovaných rozprávok Princ Egyptský  s fenomenálnou hudbou Hansa Zimmera.  Myšlienka muzikálovo spracovať príbeh Mojžiša prišla niekedy v čase začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, z ktorej začali na Slovensko prúdiť húfy ľudí hľadajúcich útočisko. Preto som si zvolil práve Mojžiša a tému biblického Exodu. aby som na jeho základe postavil silný príbeh hľadania kultúrno národnostnej identity, hľadania nádeje, viery a odpustenia, ktoré tak veľmi absentujú v súčasnej polarizovanej spoločnosti.

Muzikál je inšpirovaný biblickým príbehom o Mojžišovi, ktorý je známy po celom svete a inšpiroval mnohých umelcov naprieč históriou. Režisér Vyskočil uvádza, že myšlienka vytvoriť muzikál vznikla počas ruských útokov na Ukrajinu, čo ho priviedlo k téme Exodu, osudu utečencov a hľadania identity. „Mojžiš symbolizuje hľadanie viery, nádeje a odpustenia v čase, keď svet čelí veľkým výzvam, ktoré sa dotýkajú každého z nás,“ hovorí Patrik Vyskočil.

Hviezdne obsadenie a moderná hudba

V hlavných úlohách sa predstavia Lukáš Pišta, Patrik Vyskočil, Dárius Koči, Richard Autner, Mirka Gális Partlová a Barbora Švidraňová. Muzikál sprevádza 19-členný orchester, ktorý kombinuje prvky popu, etnickej hudby a klasickej novovekej hudby. Hudbu k muzikálu skomponovali Patrik Vyskočil a Ľubomír Dolný, pričom o texty piesní sa postaral Ján Štrasser.

„Hudba je veľmi výrazná a podporuje celý príbeh. Orchester prinesie autentický zážitok, ktorý diváci nebudú chcieť zmeškať,“ hovorí Ľubomír Dolný.

Vznikol tak moderný muzikál, ktorý síce spracúva tému spred troch tisícročí, ale svojím vyznením je atraktívny pre všetkých divákov. Tak k nemu pristupoval aj skladateľ a dirigent, zodpovedný za hudobné naštudovanie, Ľubomír Dolný: „Hudba je skomponovaná pre 19- členný orchester, ktorý bude účinkujúcich sprevádzať naživo počas predstavení, vychádza z textu, podporuje ho, ako aj charaktery postáv. Nájdete v nej dobové prvky, náznaky popu i etnickej hudby, to všetko s využitím klasickej novovekej hudby.“

Nadčasové témy a pútavá výprava

Muzikál Mojžiš sa dotýka nadčasových tém, ktoré sú aktuálne aj dnes – láska, viera, hľadanie vlastného miesta vo svete. To všetko je prepojené s modernými choreografiami Ladislava Cmoreja a Miroslava Figuru, podmanivou scénografiou Martina Hollého a nadčasovými kostýmami od Ľudmily Várossovej. „Aktualizácia biblického príbehu do súčasnosti má za cieľ priblížiť ho dnešnému divákovi,“ uvádza Várossová.

Premiéra muzikálu Mojžiš bude určite jednou z najväčších divadelných udalostí sezóny. Nezmeškajte tento jedinečný zážitok, ktorý pripomenie, že príbehy z Knihy kníh majú stále čo povedať aj modernému svetu.

Svetové premiéry sa uskutočnia 25. a 26. októbra 2024 v Divadle Nová scéna.

MOJŽIŠ

VSTUPENKY

Divadlo Nová scéna, Bratislava - Domov - muzikálové divadlo (novascena.sk)

rNUlife.sk / TS upravená: Daniel Mičuda, foto: Zdenko Hanout

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.