Japonské ženy posledných 25 rokov držia rekord v priemernej dĺžke života spomedzi 192 štátov na svet: 86,4 roka.
Dôvody, prečo tomu tak je, opisuje vo svojej knihe s názvom Japonky nestarnú a netučnejú autorka Naomi Moriyama.
Tu je japonský recept, ako zostať aktívny a zdravý do vysokého veku.
1. Toto je škála potravín, ktoré Japonci používajú vo svojej kuchyni každodenne :
ryby
morské plody
zelenina
sója
ryža
ovocie
zelený čaj
2. Japonci si varia prakticky denne domáce jedlo. To tradičné sa skladá z grilovaných rýb, misky ryže, varenej zeleniny, miso polievky, krájaného ovocia ako dezertu a zeleného čaju. Japonci konzumujú takmer 10 percent svetového objemu rýb, hoci tvoria asi len 2 percentá svetovej populácie. A práve denná dávka omega - 3 mastných kyselín môže dobre vysvetliť, prečo žijú dlhý a zdravý život. A faktom je, že konzumujú 5-krát väčšie množstvo zeleniny ako je kapusta, brokolica, kel, karfiol či ružičkový kel ako napríklad Američania.
3. Dôraz japonskej kuchyne je na čerstvé a sezónne potraviny. Podľa Moriyamy sú japonské supermarkety katedrály sviežosti. Sviežosť neznamená, že potraviny boli zabalené dnes, ale doslova teraz.
4. Japonci jedia množstvo jedál v malých porciách. Od detstva sa učia jesť pomaly, vychutnávať každé sústo. A jedlo sa podáva celkovo v menších objemoch.
Toto sú japonské zásady:
z každej potraviny len trochu
každá potravina sa podáva vo vlastnej miske
menej je vždy viac
každá potravina je naaranžovaná, aby vynikla jej prirodzená krása
najlepšia potravina je čerstvá potravina
5. V japonskej kuchyni sa varí zámerne ľahko a jemne. Väčšina jedla sa varí na pare, griluje na panvici, opraží, povarí a rýchlo premieša na panvici wok . Japonskí kuchári používajú oleje, ktoré prospievajú srdcu a ochutené vývar. A hoci je jedlo ľahké, jedáva sa do sýtosti, avšak nie do plnosti.
6. Japonci jedia ryžu miesto chleba s každým jedlom. To je dôležitý rozdiel medzi východným a západným spôsobom stravovania.
7. V Japonsku sú raňajky najvýznamnejšie a najväčšie jedlo dňa. Môžu sa skladať z rôznych malých jedál a nápojov, ktoré obsahujú zelený čaj, dusenú ryžu, miso polievka s tofu a jarnou cibuľkou, malé listy morských rias nori, vaječnú omeletu alebo kus ryby.
8. Sladké dezerty jedia menej často a v menších porciách, ako sme zvyknutí. To však neznamená, že si necenia čokoládu, sušienky či zmrzlinu. Len majú rešpekt pred následkami prebytočnej konzumácie.
9. Japonci inak uvažujú nad jedlom. Na rozdiel od Američanov či Európanov, ktorí sa často trápia diétami, užívajú si všetky druhy potravín bez výčitiek. Každopádne, s nástupom západného štýlu stravovania začína u mladých Japoncov stúpať obezita.
10. Cvičenie je súčasťou japonského každodenného rituálu. Vytvorili si podmienky pre jazdu na bicykli po meste, chôdzu či turistiku.
zdroj: tokyobybike.com
Ďakujeme za cenné info: care2.com a hnonline.sk